Tančící dům vystavuje díla mladých sklářů. Něco podobného jste neviděli! zve Kateřina Čapková

22. září 2014

„V Japonsku a v dalších východních zemích se věnují detailnímu zpracování skla, v Česku je přístup volnější, dává se prostor umělci, který něco vymyslí,“ rozlišuje různé přístupy sklářských škol ve světě ředitelka Pražské galerie českého skla Kateřina Čapková. A právě díla mladých sklářů z různých zemí porovnává soutěž Stanislav Libenský Award. Letošním vítězem se stala Češka Michaela Mertlová.

„Snažíme se ocenit dílo ze stránky řemeslného provedení, ale díváme se také na to, jak umělec vyjadřuje sám sebe, na příběh, který vypráví,“ nastiňuje soutěžní výstavu Stanislav Libenský Award, která je určena pro mladé studenty.


Stanislav Libenský Award slouží k mezinárodní prezentaci mladých sklářských umělců. Cílem soutěže je pomoci rozvíjet mezi nimi sklářské umění a porovnávat různé přístupy a způsoby práce. Soutěž navíc chce pomoci mladým umělcům vstoupit do světa byznysu a prozkoumat potenciál skla.

Vítězem 6. ročníku soutěže se stala česká umělkyně Michaela Mertlová, kterou porota ocenila za dílo Munchies. Na druhém místě se umístila australská účastnice Sara Hellsing, třetí příčku obsadila opět Češka – Zuzana Kubelková za dílo My Chemical Romance.

„Zuzana pracuje se sklem jako s materiálnem, používá například octan sodný a sklo se pak reakcí proměňuje. Naopak Sára zmrazila své vzpomínky a minulost do malinkých krásných kamínků,“ porovnává jednotlivá díla Kateřina Čapková s tím, že vítězná díla soutěže jsou k vidění v Art Salonu S v Tančícím domě. „Máme připravené komentované prohlídky a programy pro základní školy,“ přibližuje.

Čtěte také

Soutěž Stanislav Libenský Award vznikla v roce 2009. „Stanislav Libenský byl nejen umělcem, ale i pedagogem, který se věnoval jak mladým sklářům, tak své práci,“ vysvětluje, proč soutěž nese jméno slavného českého skláře. „Letos jsme dostali na 100 přihlášek z celé Evropy, ale i z Kanady, Izraele a Rumunska,“ dodává.

03212059.jpeg

Jak se taková soutěž organizuje? Co nabízí výstava děl mladých sklářů v Tančícím domě? A jak je na tom české sklářství v porovnání se zahraničím? Poslechněte si záznam Večerního Hosta Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: vlk , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.