Tam, kde skřípe a vrže řeč, tam je něco v nepořádku s duší národa, připomíná Lída Engelová

6. říjen 2018

Divadlo Viola nastudovalo nové představení s herci Markem Ebenem a Janem Hartlem Koupila jsem husu, tak nevím… Diváci se mohou těšit texty Pavla Eisnera, Karla Čapka a Miroslava Horníčka, které sestavila režisérka Lída Engelová.

„Rozhodli jsme se, že to budeme my, kdo promluvíme o češtině, kdo poprosíme Eisnera, aby nám věnoval ze svého díla to, co jsme považovali za vtipné,“ říká režisérka Lída Engelová.

Pokud budu na tomto světě a mít možnost, tak se budu snažit češtinu obhajovat.
Lída Engelová

Upozorňuje také, že hlavní je, aby to všechny přivedlo k tomu, že jazyk rovná se národ – Pavel Eisner a Karel Čapek jsou toho názoru, že řeč je sama duše a kultura národa.

„A tam, kde skřípe a vrže řeč, tam je něco ve velkém nepořádku v duši národa,“ dodává.

Bál jsem se, aby to nebylo blbý, říká Miroslav Krobot o představení Honey. Dejvické divadlo se v něm spojilo s Cirkem La Putyka

Výborná na Jatkách

Je to téměř rok, kdy se v prostorách pražských Jatek78 odehrálo nezapomenutelné představení. Jmenuje se Honey, zahráli si v něm herci z Dejvického divadla i Cirku La Putyka a s některými z nich si Lucie Výborná právě v prostoru holešovické scény v pátek večer popovídala.

Lída Engelová připomíná, že za léta existence Violy prošli malým jevištěm divadla největší herci – například Radovan Lukavský nebo Karel Höger.

„Do dnešních dnů, kdo z herců nebyl ve Viole, tak to pociťuje jako křivdu,“ vyzdvihuje s tím, že ti diváci, kteří najdou do Violy cestu, tak najdou neuvěřitelný repertoár.

A jak sama říká, ve Viole zacházejí především s jazykem a divadelním prostředky, a neuchytil se – slovy pana Lukavského – jedině snob.