Takto prohrát válku Rusko nedonutíme, kritizuje sankce a vojenskou podporou Ukrajiny politolog Drulák

22. srpen 2022

Jsou sankce proti Rusku účinné, jak tvrdí nová ekonomická studie z americké Yale University? Analytik Pavel Havlíček věří, že byť sankce dopadají i na Západ, mají smysl zásadní. Politolog Petr Drulák je přesvědčený, že sankce k ukončení války na Ukrajině Rusko nedonutí. „Ekonomická studie z Yale je analyticky naprosto bezcenná, není to vědecký výzkum, ale jen ukázka propagandy,“ tvrdí.

Politolog Západočeské univerzity v Plzni a bývalý diplomat Petr Drulák také tvrdí, že sankce nejsou účinné. „Jejich cílem bylo změnit chování Ruska, donutit ho stáhnout se z Ukrajiny. Sankce nesporně poškozují ruskou ekonomiku, ale i tu západní.“

Samozřejmě, že sankcemi ruská ekonomika trpí, ale trpí i ty naše.
Petr Drulák

„Sankce rozhodně účinné jsou, ruská ekonomika má zásadní problémy. Je to prostředek, který Evropská unie a západní společenství má, aby Rusko potrestalo za agresi, kterou vede,“ uvádí v Pro a proti analytik Asociace pro mezinárodní otázky, odborník na Rusko a Ukrajinu Pavel Havlíček.

Sankce rozhodně účinné jsou. Ruská ekonomika má zásadní problémy.
Pavel Havlíček

Analytik vysvětluje, že změna povahy státního režimu sankcemi je krajně složitá. „Sankce jsou proto především symbolický krok západního společenství, které mají dalekosáhlé dopady na ruskou ekonomiku. Yaleská studie je prvním pokusem o akademický přístup v této oblasti. Rozhodně bych neřekl, že je bezcenná.“

Západ na sankce doplácí?

„Samozřejmě, že sankcemi ruská ekonomika trpí, ale trpí i naše ekonomiky a ruské protisankce mohou mít poměrně fatální důsledky, pokud dojde k zastavení plynu,“ varuje Drulák.

Pavel Havlíček, analytik

„Je otázka, jestli je to cena, kterou jsme ochotni zaplatit. Navíc studie dezinformuje v tom, že Rusko neposiluje vztahy s Čínou, jak ukazují seriózní ekonomická data.“

Plyn nebyl předmětem ani jednoho ze šesti balíků protiruských sankcí, namítá Havlíček. „Ty mají celou řadu úrovní a jsou nejen technologické a finanční povahy. Samozřejmě mají dopady i na nás samotné. Takže podporu Ukrajiny neseme i na vlastních bedrech, k čemuž jsou Česko i Západ ochotní. Dopady jsou ale diametrálně vyšší na ruské straně.“

„V okamžiku, kdy Rusko zastaví plyn, tak krachuje významná část evropského chemického průmyslu i vytápění milionů evropských domácností. A nejsem si jist, že to za to stojí, když válka na Ukrajině bude dále pokračovat. Ukrajině můžeme pomáhat, ale ne způsobem, který je sebedestruktivní,“ žádá politolog.

Petr Drulák

Sebedestruktivní přístup není na místě, proto také byly vyjednány výjimky na nákup ropy.

„Ani Česko v EU netlačí na zařazení ruského plynu do dalších sankčních balíčků. Je to ale cena naší podpory Ukrajině. Západ si vybral, že nebude do konfliktu zasahovat vojensky. Tato agrese nesměřuje jen proti Ukrajině, ale proti západnímu společenství, jak ukazují kybernetické útoky na Estonsko,“ obhajuje protiruské sankce Pavel Havlíček.

„Důležitá je humanitární pomoc Ukrajině, mnohem kontroverznější jsou západní dodávky zbraní, které sice udržují Rusko ve válce a vyčerpávají ho, ale také vedou k destrukci Ukrajiny. Nepočítá se s ruským vojenským potenciálem. Myslet si, že Rusko donutíme válku prohrát ekonomickými metodami a vojenskými dodávkami, to tak nefunguje,“ opakuje Petr Drulák.

Celé Pro a proti Karolíny Koubové najdete v audiu.

Spustit audio

Související