Takový horor se nedá odpustit, říká Pavel Maurer o restauracích v centru Prahy

15. březen 2014
Glosa Pavla Maurera

Znáte dobré restaurace v historickém centru Prahy, kde nejen dobře vaří, ale také načepují nešizený ležák? Pavel Maurer se po takových pídil a nejspíš se u toho pořádně zapotil.

Před pár dny jsem měl unikátní příležitost hovořit se 70 elitními pražskými průvodci. Jejich odbornost spočívá v tom, že hovoří mnoha jazyky, jsou vzdělaní a znají ty nejzajímavější podrobnosti o Praze. Navíc s úsměvem tolerují různé manýry a nálady turistů, kteří se potácejí naším hlavním městem a fotografují vše, co jim padne do oka.

Průvodci ode mě chtěli, abych doporučil, kam se svými skupinami cizinců mají jít na oběd. Věřte, že se mi při mé malé přednášce trochu třásla kolena. Co budu vyprávět expertům na Prahu, kteří si denně musí zjednat pozornost a veřejně hovořit ke skupinám Číňanů, Rusů, Američanů nebo Dánů?

A abych to měl se svou odpovědí ještě složitější, žádali průvodci, respektive průvodkyně, abych navrhl restaurace, jež se nacházejí poblíž Královské cesty a nejvýznamnějších historických památek, což je Karlova ulice, Karlův most, Prašná brána, Malá Strana, Hradčany a případně okolí Václavského náměstí.

Čtěte také

Mělo by jít o typickou českou kuchyni. A největší rána přišla s třetí podmínkou – aby podnik nebyl příliš turistický!

Nebudu vám líčit, jaké kulinářské hrůzy mi v té chvíli prosvištěly hlavou a jak jsem se styděl, že mohu doporučit jen tak žalostně málo na památných a asi nejkrásnějších místech, kterými naše matička Praha oplývá!

Je to tak. Najít skutečně slušný podnik na této prestižní trase je science fiction ve stylu Blízká setkání třetího druhu. Marně jsem přemýšlel, kde se dá zakousnout kvalitní knedlík, ochutnat solidní svíčková na smetaně, husička se zelím nebo nepančované pivo. V potu tváře jsem si vybavoval místa, kde vám nenalijí ty největší vinné patoky za horentní sumy. Pro milovníka Prahy a gastronomie je to potupné zklamání.

Nakonec jsem členům klubu VIP průvodců, kteří pod křídly Pražské informační služby nabízejí to nejlepší z našeho města, navrhl pár restaurací. Jen s odřenýma ušima však tyto podniky dokážou splnit tak málo: uvařit dobré a kvalitní české jídlo a načepovat nešizený ležák.

Takový horor, jaký nabízí naše pohostinství na nejlukrativnějších místech Prahy, to se vlastně nedá odpustit!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio