Takhle vypadá největší létající stroj na světě. Kde všude se uplatní?

21. březen 2016

Britská firma Hybrid Air Vehicles vyrobila největší létající stroj na světě. Vývoj křížence vzducholodi, vrtulníku a letadla trval dlouhých devět let.

Skoro 100 metrů dlouhý Airlander nadnáší hélium a výrobce se proto chlubí tím, že je mimořádně ekologický. Původně ho Britové vyvíjeli pro americkou armádu – mezi další jeho vlastnosti totiž patří to, že je velmi tichý a ve vzduchu dokáže strávit týdny.

Kromě toho taky může vzlétnout a přistát prakticky odkudkoliv, zvládne odletět i z vodní plochy. Společnost Hybrid Air Vehicles v něm proto vidí velký potenciál nejen pro vojenské účely, ale i pro ty humanitární, vědecké a komerční.

Výrobce věří, že Airlander může konkurovat letecké dopravě, alespoň v některých oblastech. Určitě to nebude v rychlosti přepravy z jednoho místa na druhé, stroj totiž dosáhne maximální rychlosti asi 150 kilometrů za hodinu.

Čtěte také

Díky svým vlastnostem se ale skvěle hodí na výletní lety. Podle Britů ho budou s oblibou využívat třeba také filmaři. Kříženec vzducholodi a letadla se kromě toho prý skvěle hodí pro přepravu nákladu. Vyjde totiž mnohem levněji než přeprava klasickými letadly a přitom je tento způsob rychlejší než převoz zboží na lodích.

Stroj by se mohl využívat i pro humanitární účely, a jak píše britská BBC, lidé z Hybrid Air Vehicles by prý nepřekvapilo, kdyby si pár strojů časem objednalo OSN. Jestli se tohle všechno výrobcům splní, uvidíme v příštích měsících, kdy Airlander projde zkušebními lety.

autoři: jch , tpa
Spustit audio