Takhle vypadá nejhezčí kráva v Irsku. Festival Flavours of Fingal je velkou společenskou událostí

Poznat dobrý dobytek už od pohledu se dřív hodilo hlavně obchodníkům s masem. Podle tvarů krávy nebo býka se totiž dá odhadnout, kolik masa na zvířeti je a jak bude kvalitní. Soutěž o nejlepší dobytek ale může být i společenskou událostí. Přesně tak je to i v případě irského festivalu Flavours of Fingal, který se každoročně koná na předměstí Dublinu. Skoro 60 tisíc lidí tam přichází ochutnat místní delikatesy a podívat se na soutěž o nejlepší dobytek a drůbež.

Rozsáhlá usedlost Newbridge Estate na dublinském předměstí Donabate dřív patřila prominentní irské rodině Cobbeových. Teď se na upravených trávnících v okolí hraje golf a v přilehlém parku momentálně vzniklo něco jako koupelna pro krávy.

Jednu po druhé tady farmáři drhnou mýdlem a sprchují hadicí. Další se opodál suší, jejich majitelé jim načesávají oháňky a dokonce je stříkají lakem na vlasy, aby se jim hezky leskla srst. Hlavním porotcem je Dasmond Donleavy, který už víc než 20 let jezdí hodnotit krávy po celé Evropě.

Čtěte také

„Co na krávě sleduju? Jestli v sobě má nějaké kouzlo. Také jak chodí, měla by hezky pravidelně došlapovat zadníma nohama do stop po předních nohách. Sleduju také tvar hřbetu a hledám krásná žebra,“ vysvětluje.

Chovatelé udělali se svými krávami několik koleček v ohradě, pan Donleavy všechny pozorně sledoval, a už je na řadě rozhodování o vítězi. Porotce kolem krav prochází, ukázal na jednu velkou béžovou s hnědými skvrnami, která se stala šampionkou.

„Překrásná kráva! Ty ostré rysy kýty! Má také dobře tvarovanou linii hřbetu a vyzývavá široká žebra, fantastické vemeno. A to jak chodí! Ta práce nohou a kopyt! Jasný šampión. Nádhera,“ obdivuje.

Vítězná kachna za 500 eur

Vítězná dojnice dostává na krk velkou stuhu, ještě rychlé foto a vítězce se dostává cti prvního podojení. Soutěž celé dopoledne sledoval pan Alec Love, který už včera vyhrál v drůbeží kategorii. „Dřív jsem dojnice choval, ale už jsem v důchodu a mám jen pro radost kachny. Takže je to úplně poprvé, co jsem takhle uspěl,“ pochvaluje si.

Vítězná kachna není na prodej

S panem Lovem teď stojíme v malém stavu, jsou tady vystavené slepice, husy a kachny snad všech možných barev a mezi nimi i malá bílá kačenka s dvěma velkými stuhami na kleci. Na jedné je napsáno 1. místo a na 2. šampion. „Jméno ještě nemá. Její matka se jmenuje Broskev a otec Smetana, tak jí zatím říkáme broskev se smetanou, musíme ale nějaké jméno vymyslet,“ usmívá se.

Čtěte také

Cena za takhle povedenou kachnu se může klidně vyšplhat na 500 eur, to je nějakých 13 tisíc korun. Pan Love ale Broskev se smetanou rozhodně neprodá. „Má pro mě citovou hodnotu. Kachny mám rád, protože se hodí na zahradu. Nedělají nepořádek a já jsem si je vytrénoval, aby mi nechodily na záhonky. A jak vidíte, mají také osobnost,“ vyzdvihuje.

Zemědělství v Irsku ustoupilo ze své někdejší slávy. Chovatelské soutěže jako je Flavours of Fingal ale na venkově dál zůstávají důležitou společenskou událostí. I tady, pár kilometrů od Dublinu.

Jednu po druhé farmáři drhnou mýdlem a sprchují hadicí
autor: vid
Spustit audio