Takhle udržují tradice na Nové Guineji. Domorodý kmen pečuje o mumii svého bývalého náčelníka

16. srpen 2016

Jeden domorodý kmen z Nové Guineje už dvě stě padesát let pečuje o mumii svého bývalého náčelníka. Mezi povinnosti pověřených domorodců patří mimo jiné hlídat, aby mumifikovaný vůdce nenavlhl.

I když se tenhle zvyk může někomu zdát podivný, pro zmíněné domorodce je velmi důležitý. Snaží se tak totiž zachovat důkaz o pradávné tradici mumifikace, která už v podstatě vymizela. Dřív se tak ale běžně mezi domorodci pohřbívali náčelníci nebo jiní důležití členové kmene.

Čtěte také

Kdo ale byl ten zmíněný mumifikovaný náčelník a proč kmen pečuje zrovna o něj? Agat Mamete Mabel byl tpodle agentury AFP posledním, koho na papuánské vrchovině kmen mumifikoval a to tradiční technikou s použitím kouře a živočišného oleje.

Pak už se na Nové Guineji rozmohl zvyk své předky zpopelňovat, tamní domorodci se to naučili od křesťanských misionářů a muslimských kazatelů. Ani domorodci z kmene Dani už své předky nepohřbívají tímto způsobem. Ale snaží se alespoň péčí o mumii zachovat znalosti a stopy své kultury pro budoucí generace.

autor: mach
Spustit audio