Takhle se zrodil zvukový záznam. A po fonografu přišel gramofon

Radiožurnál si můžete pustit i v autě nebo třeba na internetu. To je pro nás dnes naprosto běžná věc. Teď budeme mluvit o historii záznamu zvuku. Protože právě před 139 lety vznikla první zvuková nahrávka. Bylo to díky vynálezu fonografu. S touto novinkou přišel Thomas Alva Edison.

Bylo to 6. prosince roku 1877, kdy Thomas Alva Edison představil v redakci časopisu Scientific American tento přístroj. Dnes dochovaná nahrávka z fonografu je úryvek z dětské básničky Mary Had a Little Lamp.

Čtěte také

Edison nejdřív předpokládal, že se fonograf bude používat pro komerční účely. Myslel si, že se stane pomůckou v administrativě, že si budou politici, diplomaté a úředníci pomocí fonografu nahrávat své myšlenky a připomínky.


Fonograf byl jedním z řady Edisonových vynálezů, vycházel už z telegrafu a telefonu. První fonograf sestrojil mechanik John Kruesi podle Edisonových instrukcí a náčrtů.

Nakonec sloužil ale třeba i novinářům, ještě do konce druhé světové války ho používala i ČTK. To, proč ho ale bylo třeba později nahradit něčím modernějším, byla hlavně časová kapacita. Na fonograf se daly zaznamenat maximálně čtyři minuty. Z principů fonografu pak postupně vznikl gramofon.

autor: pan
Spustit audio