Takhle se z hobby stane podnikání. Lúciova pálenice letos vyprodukuje 25 tisíc litrů kašásy

Sestrou třtinového rumu je brazilská pálenka z cukrové třtiny zvaná kašasa. Jedna z tradičních oblastí, kde se historicky vyráběla, bylo město Paraty na jih od Rio de Janeira. V polovině 18. století tam bylo prý na sto pálenic. Dnes je jich daleko méně a místo množství si dávají záležet spíš na jakosti.

„Nějakou dobu jsem pracoval v Riu, pak jsem se vrátil sem do Paraty. I tady jsem pracoval jako inženýr, ale dostal jsem se do styku s venkovským životem a výrobou kašásy. Bratranci měli už tehdy pálenice a já nakonec koupil tenhle pozemek s tím, že tu postavím vlastní,“ vysvětluje Lúcio Gama Freire, který pochází z kraje nazývaného Zelené pobřeží.

Z hobby se stala pálenice prací a podnikáním. Od roku 2009, kdy spustil kotle, navýšil výrobu a začal dodávat kašásu do místních restaurací. Otevřel také krámek pro návštěvníky. Tady dnes prodává nejvíc. Zároveň musel ale rozšířit pole s cukrovou třtinou. „Letošní sklizeň začínáme s vyhlídkou, že vypálíme 25 tisíc litrů kašásy. A opět překonáme rekord,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

V samotné palírně najdeme přístroj, který normálně v palírnách nebývá – štíhlý vysoký válec. Jak Lúcio vysvětluje, z každého pálení se dá použít jen část. Nejdřív vychází příliš silný alkohol, tedy takzvaná hlava. Nakonec naopak už jen slabý. Ze zbytků tu vyrábějí ethanol, který používají v autech místo benzinu. Lúcio v sobě zkrátka inženýra nezapře. Třtina se tu zkrátka využije do poslední mrtě. Vyrábí se z ní i sladká melasa a takzvaná rapadura, cukrová hmota, která se lisuje do cihliček.

Hlavní je ale pálenka kašása v několika druzích – nejlepší jsou ty, co zrají v sudech z francouzského či amerického dubu a také z jednoho brazilského stromu. Na stěnách tu visí nejrůznější ocenění i ze zahraničí. Vyvracejí tak předsudek, že kašása je levný a nekvalitní alkohol pro chudé.

Z hobby se stala pálenice prací a podnikáním

„Jde o společnou práci lidí z oboru. Pomohlo také ministerstvo zemědělství. Výrobu podporují i některá města. Máme výhodu, že jsme tu přímo v historické oblasti kašásy,“ přibližuje. Pálence se jednu dobu dokonce říkalo právě jménem města Paraty. Dnes už tu spouštějí systém označení místa původu, podobně jako v Evropě.

autor: dkk
Spustit audio