Také v Plzni pomáhá projekt „Návštěvy potmě“

21. prosinec 2018 09:00

I zdánlivá maličkost může udělat velkou radost. Třeba když někoho osamoceného navštívíte a věnujete mu kousek svého času. 

A přesně o tom jsou „Návštěvy po tmě“, které spojují svět nevidomých a seniorů. Projekt Návštěvy potmě byl spuštěn v březnu roku 2018 v Praze. A postupně se rozšiřuje i do dalších měst České republiky.

Společný program si vždy všichni naplno užijí

V Plzni funguje díky Martině Půtové a Jaroslavě Češkové od poloviny září. Od té doby navštívily seniory už mnohokrát.

Buď si společně čtou, hrají hry nebo jen tak povídají. Tentokrát se seniory z denního stacionáře Domovinka vydaly na plzeňské vánoční trhy na náměstí Republiky nasát trochu té sváteční atmosféry. S úsměvem a bezprostředností obcházeli stánky se zbožím, kochali se rozsvíceným vánočním stromem či betlémem ve stínu katedrály.

„Líbí se mi tu úplně všechno. Je nádherné koukat na věci, které někdo umí dobře udělat. Na Vánocích mám nejraději klid, pohodu, když jsou všichni u stolu, ale v tichosti a poslouchat krásnou hudbu. Všem lidem bych přála pohodu, veselou mysl, chuť do života a všechno krásné, a hlavně mír,“ popřála jedna z účastnic výletu paní Vlasta.

Setkání může být ve skupině či jen ve dvou

Návštěvy se seniory probíhají dvěma způsoby. Buď se sejdou všichni pohromadě, společně si zpívají, hrají na hudební nástroje nebo besedují na různá témata, anebo návštěva probíhá individuálně, jen třeba ve dvou.

„My máme vždy domluvený termín v konkrétním zařízení. Chodíme za nimi s našimi psy, a scházíme se u nich na pokojích či bytech, popřípadě ve společenské místnosti. Potom si povídáme o různých tématech, mazlí se se psy a podobně. Teď před Vánoci jsme společně vyráběli různé dekorace, anebo jsme dělali vánoční posezení,“ řekla Martina Půtová.

Projekt Návštěvy potmě nabízí kvalifikované zaměstnání pro nevidomé, kteří pomáhají seniorům v boji proti samotě. Senioři tak mají novou příležitost vrátit se ke svým oblíbeným činnostem z mládí.

Službu je možné snadno objednat online na webových stránkách, kdy si senior či jeho příbuzní prohlédnou medailonky nevidomých a na základě společných zájmů si domluví první setkání.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio