Moonshine neboli samohonka. Jeho předci ji pálili ilegálně, Brian Call se vrhnul do poctivého podnikání

Některé firmy zůstávají v rodině. V některých případech, jako je to je palírna rodiny Callů v americké Severní Karolíně, se ale způsob podnikání trochu změnil. Sedmá generace se totiž rozhodla na rozdíl od předchozích dvou podnikat jinak, v souladu se zákony.

Jeho předkové se vydali cestou ilegality...

Můj otec ilegálně vyráběl alkohol. V padesátých a šedesátých letech jej rozvážel po celé Severní Karolíně. Pak ho chytili a skončil na dva roky ve vězení,“ vypráví Brian Call, majitel palírny a sedmá generace rodu Callů, která alkohol vyrábí.

Čtěte také

Pro pálenku přitom používá slovo moonshine, což by se do češtinydalo přeložit asi jako samohonka. Jde o silný, ilegálně vyráběný alkohol.

Mezi takzvané moonshinery patřil i Brianův dědeček: „Můj děda pálil alkohol ve čtyřicátých, padesátých letech. Ukrýval se před zákonem pět let a jednou na Vánoce přišel navštívit babičku. To ho chytili a soudce ho poslal na pět let za mříže.“

... Brian ve vězení skončit nechce

Vcházíme do výrobní haly. Člověk by čekal destilační kolonu, balící linku, ale první, co je vidět, jsou stará klasická americká auta. „Modrý New-Yorker, ročník 61, to bylo tátovo nejoblíbenější auto. Oblékl si pěkné sako, klobouk a lidi si mysleli, že je soudce nebo právník,“ usmívá se jeho syn.

Brian Call pózuje před nejoblíbenějším vozem jeho otce, ve kterém prý působil jako právník nebo politik

Nakukujeme do jednoho z dřevěných tanků. Je tady slyšet, vidět a především cítit, že to tu kvasí. „Jako základ pro kvas používáme nahrubo mletou kukuřici z místního mlýna. To je to, co používal můj táta a děda a mlýn dodnes funguje,“ ukazuje mi Brian.

Pálenka sedmé generace

Právě tradice je třeba také důvod, proč dodnes používají dřevěné nádoby. Z tradice navíc podle Briana nejde uniknout. Prý když jednou člověk přičichne k pálence, už se jí nezbaví. To ostatně potvrzuje i rodinný rodokmen.

Čtěte také

„Můžeme se vrátit zpět až k reverendovi Danielu Callovi, jeho obrázek je tamhle na zdi. Byl to luteránský kněz v Lynchburgu, v Tennessee. Měl tam takový malý obchod a za ním pálil whisky, kterou pak v obchodě prodával, třeba jako medicínu,“ vrací se Brian k rodinné historii.

Právě reverend Call je dalším důkazem, že pálení alkoholu je něco, co člověku zůstane na celý život. S Danielem a Mary Jane Callovými totiž v rodině vyrůstal i mladík Jack Daniels, který se k nim dostal trochu náhodou poté, co mu zemřela matka.

A jak s tím souvisí Jack Daniels?

Potíže se zákonem měl i Brianův dědeček, toho pro změnu vyhmátli na návštěvě během Vánoc

Pomáhal jim v obchodě a zajímal se o pálení whisky. Když pak vyrostl, naučil se, jak se to dělá a společně založili palírnu s názvem Call&Daniels Distillery. Pak reverend kvůli pokynu církve s pálením přestal a Jack Daniels ho vyplatil. A zbytek je historie,“ dodává Brian.

Všechny nápoje, které destilerie prodává, jsou pojmenované podle členů rodu, třeba Reverendův zakázaný oheň, což je skořicový likér. Až odejde Brian do slibované důchodu, možná se také dočká vlastního nápoje.

autoři: Jakub Lucký , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související