Tajemství podzemí vodní nádrže v Jablonci můžete odhalit už v sobotu

22. březen 2019 09:57

V sobotu 23. března se pro zájemce otevře štola pod vodní nádrží Mšeno v Jablonci nad Nisou. Povodí Labe chce touto akcí připomenout Mezinárodní den vody, který připadá na dnešek.

Štola bude přístupná bez předchozího objednání. Unikátní prostor si zájemci projdou po skupinách a prohlídky začnou dopoledne – vysvětluje za organizátora Povodí Labe mluvčí Hana Bendová: „Začnou ráno v devět hodin, poslední prohlídka bude o půl čtvrté. Není potřeba se na ně objednávat, hrázní si tam budou dělat skupinky zájemců a budou je brát na prohlídku.“ Kromě přehrady Mšeno budou zítra přístupná i další vodní díla po celé republice.

Přehrada měla původně zabránit povodním z řek a potoků Jizerských hor. Její stavba na začátku 20. století reagovala na katastrofální záplavy z konce století devatenáctého. Přehrada dnes slouží hlavně k rekreaci. Najdeme tam písčité a travnaté pláže.

Štola vznikla mnohem později než přehrada, asi před 20 lety. Měla zabránit průsakům, které ohrožovaly stabilitu přehrady. Ve funkční, ale vypuštěné přehradě tehdy vyrazili chodbu s betonovými stěnami. Je dlouhá 263 metrů s vnitřními rozměry dva a půl krát dva a půl metru. Vede přímo pod základy hráze.

autor: Jan Charvát
Spustit audio