Tajemství francouzské kuchyně: lehká jídla, která si vychutnáte pomalu, v klidu a s přáteli

5. srpen 2014

V každém regionu jedí Francouzi něco jiného. Na severu jsou populární mušle s hranolky. Na jihu v oblasti hor jsou to často zapečené brambory se sýrem. A na azurovém pobřeží v Provence hrají prim čerstvé ryby. O francouzské gastronomii ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice mluvily dvě dámy z Francouzské aliance Diana Bangura a Kateřina Melicharová.

Je známé, že Francouzi obědvají v klidu dvě hodiny a večeří tři. Hlavní jídlo se většinou skládá ze tří chodů, kterými jsou předkrm (hors d'œuvre, entrée), hlavní chod (plat principal) a sýrový chod nebo dezert. Případně může dezertu předcházet ještě salát. Ale není to jenom o jídle.

„Rádi sdílíme dobré jídlo s přáteli. Je to taky možnost popovídat si o něčem jiném, než co se zrovna řeší v práci,“ říká Diana Bangura.

V roce 2010 označila organizace UNESCO francouzskou kuchyni za „nedotknutelné kulturní dědictví". Zásluhu na tom mají i vynikající moučníky.

„Naše cukrářství je velmi známé. Například croissanty nebo pařížské makronky,“ vyjmenovává Diana Bangura. Francouzské macarons jsou drobné mandlové laskonky nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní.

Diana Bangoura a Kateřina Melicharová

V horkém létě mají přednost lehká jídla jako například taboulé. Tento pokrm přivezli do Francie arabští přistěhovalci. Hlavní složkou je kuskus.

A co si hosté z Alliance Française de Pardubice oblíbili z kuchyně té druhé země?

„V Bretani jsem ochutnala mušle a ty mi velmi chutnaly,“ říká Kateřina Melicharová. Naopak ředitelka Francouzské aliance v Pardubicích Diana Bangura má z české kuchyně ráda kachnu s knedlíkem a se zelím.

Comme promis, voici la recette du taboulé

Ingredience / pro 4 lidi
- 200g kuskusu (střední zrno)
- 400g masitých rajčat (odrůda Roma nebo Býčí srdce)
- 150g jarní cibulky...
- 1/2 okurky
- šťáva z 1 vymačkaného citronu
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- svazek čerstvé petržele
- svazek čerstvého koriandru
- svazek máty (od každé bylinky by měla v posekaném stavu být polévková lžíce)
- sůl
- pepř

Nasypte kuskus do velké mísy a zalijte ho studenou vodou. Nechte odležet po dobu 30 minut, čas od času ho vidličkou promíchejte, aby se od sebe oddělily zrna. Když kuskus nasákl veškerou vodu, zakapejte ho citronovou šťávou, osolte, opepřete a pořádně zamíchejte.
Umyjte rajčata a zbavte je vnitřku, oloupejte okurku a vše nakrájejte na drobné kostičky. Oloupejte cibulku a nasekejte jí na co nejmenší kousky. Zeleninu přidejte do mísy s kuskusem, zalijte olivovým olejem a promíchejte.
Nakonec nasekejte bylinky a přidejte je do salátu, opět dobře promíchejte. Podle potřeby jídlo dokořeňte a dejte aspoň na dvě hodiny do ledničky. Podávejte vychlazené!

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.