Taekwondo v Třebíči slaví mezinárodní úspěchy. Rudolf Matoušek je po letošním MS druhý na světě

17. říjen 2018

V Třebíči trénuje letošní vicemistr Evropy i světa v korejském bojovém umění taekwondo.

Rudolf Matoušek medaile získal ve veteránské kategorii silver pro sportovce mezi 40 až 50 lety. Se sportem začal ještě na střední škole, kdy se opakovaně dostal na republikové soutěže. Po pauze, kdy se věnoval rodině a práci, se k taekwon-du vrátil. „Když děti vyrostly, tak jsem si řekl, že je vezmu za kamarády, ať si to také zkusí. Sám jsem tam seděl s notebookem na klíně. Asi po půl roce mi vedoucí školy Michal Kobylarz říká, že když jim do toho pořád povídám, měl bych začít taky cvičit,“ směje se sportovec.

Taekwondo je především systém sebeobrany. Vedle běžné výuky fyzických dovedností se žáci učí také morální hodnoty a zásady: zdvořilost, čestnost, vytrvalost, sebeovládání a nezdolný duch. Soutěží se v různých disciplínách – technické sestavy, sportovní boj, speciální přerážecí techniky, silové přerážení a sebeobrana. 

Právě v silovém přerážení desek se Rudolfu Matouškovi podařilo získat cenné stříbrné medaile. Poslední velká soutěž - Mistrovství světa juniorů a veteránů – se konala v běloruském Minsku a třebíčský taekwondista na ni vyrazil jako člen národní reprezentace Českého svazu Taekwon-do ITF. Svaz reprezentantům poskytuje vybavení a platí přípravu i účast na soutěžích. Tento sport láká v Třebíči čím dál více mladých lidí: „Letos poprvé se nám stalo, že se nevejdeme do malé tělocvičny, ale museli jsme přibrat velkou mimo areál TJ Třebíč,“ usmívá se spokojeně Rudolf Matoušek.

Spustit audio