Tady válka nikdy neskončila, divila se návštěvnice socialistického Československa

20. červen 2014

V roce 1989 přiznal problémy socialistické ekonomiky tehdejší předseda vlády Ladislav Adamec. Na schůzi parlamentu 20. června uznal, že pětiletka skončí s mankem 100 miliard korun. Hlavní komunistický ideolog Vasil Biľak však tentýž den tvrdil, že Československo není v hospodářské krizi. Jenže lidé se s ní denně potýkali.

„Sháněl jsem všechno – elektroniku i banány. Měl jsem sen koupit si magnetofon nebo barevnou televizi. Můj kamarád, který televizní obrazovky projektoval, na ně stál ve frontě. Fronty byly i na knihy,“ popisuje pamětník. „A když moje maminka přijela z Ameriky, divila se, že tady válka nikdy neskončila.“

Na podobné zážitky si jistě vzpomene většina obyvatel socialistického Československa. O spoustě věcí, které byly za železnou oponou běžně dostupné, si museli nechat zdát. Plánovaná a centrálně řízená socialistická ekonomika jim je nedokázala dopřát. Ani to nebylo jejím cílem. Raději vykazovala tuny vyrobené oceli a hektary sklizené pšenice.

Lidé chtěli to, co nebylo

„Bylo tu zboží, které nikdo nechtěl, ale zároveň chyběly věci, které lidé chtěli a které z důvodu bilancí nebyly k dispozici,“ vysvětluje děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Vedoucí představitelé strany a státu lidem čtyři desetiletí lhali, když je neustále přesvědčovali, jak Československo úspěšně buduje socialismus. I to premiér Ladislav Adamec na začátku svého projevu o vývoji ekonomiky nepřímo přiznal.

„K tomuto závažnému úkolu jsme přistoupili v duchu principu demokratizace a otevřené politiky, práv poslanců i široké veřejnosti na plnou informovanost o skutečném stavu věcí,“ řekl předseda vlády a zhodnotil výsledky osmé pětiletky.

Čtěte také

Konzervativní komunisté hospodářskou krizi odmítali

„Na 100 miliard nevytvořených zdrojů. To má vážné důsledky v růstu napětí na vnitřním trhu, v nedostatečném tempu modernizace výrobně-technické základny a v dalších podobách ekonomické rovnováhy,“ uznal Ladislav Adamec.

Konzervativní komunisté si nechtěli skutečný stav věcí připustit. Hlavní komunistický ideolog Vasil Biľak tentýž den v Rudém právu tvrdil, že Československo žádnou hospodářskou ani politickou krizi neprožívá. A tvrzení, že těžkosti jsou krizí socialistického systému, označil za nepravdivá.

autor: jas
Spustit audio