Táborská zoo zachraňuje zubry evropské, první mládě se jmenuje Tábor

20. květen 2018 14:20

Zubr evropský je největším suchozemským obratlovcem Evropy. Do jisté míry je tedy pro nás stejně významný jako slon pro Afriku. Přestože ho jeho velikost dokázala v minulosti ochránit před drsným klimatem i predátory, nedokázala ho ochránit před člověkem.

Ocitl se na pokraji vyhynutí. Naštěstí několik zubrů přežilo v zajetí. Setkat se s nimi můžete i v zoologické zahradě v Táboře, která se podílí na návratu zubra evropského do české přírody.

V současnosti tu mají pět dospělých zubrů, největší je samec Počekaj, který pochází z chovu poblíž polského Krakova. „Je to opravdu impozantní zvíře, samci váží až 950 kilo. On tedy vypadá nebezpečně, ale povahově jsou to poměrně plachá zvířata. Agresivní jsou pouze v případě, že se dostanou do bezvýchodné situace,“ popisuje zoolog Ondřej Kott.

Táborská zoo se připojila k evropskému projektu záchrany zubra evropského. Aktivní ochrana přírody totiž patří mezi hlavní poslání moderních zoologických zahrad. „Vybrali jsme si tento charismatický druh, který patří historicky do naší krajiny, a ve spolupráci s kolegy z Polska jsme sestavili chovné stádo,“ říká zoolog.

Kromě samce Počekaje teď v Táboře žijí čtyři samice ze dvou lokalit z Německa a opodál postává nedávno narozené zubří mládě. „Je to býček, historicky první mládě, které se v Táboře narodilo. Pojmenovali jsme ho Tábor na počest našeho města, pod tímto jménem byl i zapsán do mezinárodní plemenné knihy,“ dodává Ondřej Kott.

Zubr evropský se na počátku 20. století ocitl na pokraji vyhubení. Každý nový chov, jaký třeba teď vzniká v Táboře, zubří populaci posiluje a dává naději, že se časem podaří zubra evropského vrátit i do volné přírody.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související