Systém Pentagonu pro elektronické volby prý není bezpečný

24. leden 2004
iŽurnál

Volby přes internet v Americe dostaly pořádný pohlavek. Systém, který vyvíjí Pentagon, dostal totiž od 4 z deseti odborníků pětku a také doporučení ukončit pilotní testování. Program prý nemá naději na uvedení do reálného provozu.

Pentagon pracuje na Federálního hlasovacím asistentovi - jak se systému říká - od roku 1986 a má především umožnit volit vojenskému personálu, který je služebně mimo zemi. Teď se objevil nápad, že by mohl být konečně využit k opravdovým volbám, a to v listopadových prezidentských volbách. Pentagon proto požádal 10 odborníků o vyjádření ke způsobilosti systému.

Ale příjemné čtení to nebylo. 4 počítačoví experti veřejně vyjádřili velké pochybnosti. Podle nich není systém dost bezpečný a obsahuje navíc chyby, které nelze odstranit. Jedině snad, že by se změnila architektura interntu, což si přiznejme, že není zrovna pravdděpodobné. Experti ale položili Pentagonu otázku, proč vlastně vůbec používat pro volby internet, když to může znamenat velké ohrožení výsledků od hackerů, teroristů.

Ne snad od samotných voličů ...

Jak jste slyšeli od Pavla Komárky z Center internetu, je to velice jednoduché a zvládne to i naprostý laik. Jenže problémy mohou být na straně samotného systému - někdo se do něj může nabourat a pozměnit výsledky voleb. Podle expertů by mělo být proto pilotní testování systému zrušeno a nic nového by se nemělo vyvíjet, dokud jak internet tak infrastruktura domácích počítačů nedozná značných změn nebo se neobjeví nějaká nová geniální možnost zabezpečení.

Přes všechnu kritiku si stojí Pentagon na svém - systém je bezpečný. Amerika je vleká země, a proto se tam už v sedmi státech testují možnosti elektronických voleb. Poprvé bude v opravdových volbách využit elektronický systém už za několik týdnů v jihokarolínských primárkách. Na elektronických volbách se ale pracuje po celém světě - všechny vlády se snaží, aby volilo co nejvíce občanů, ale nejdál jsou v Británii. Spojené království vůbec hodně zapracovalo na kompletní elektronizaci státní správy, kam patří i ty elektronické volby.

Logo

Elektroniku při volbách vyzkoušela i Belgie a Francie, první test se konal i v japonské Okoyamě. Tento rok bude elektronicky volit třeba Indie. Obrovská země se 600 milióny lidí na tisku volebních lístků ušetří 8 tisíc tun papíru. My na tom také nejsme špatně - právnické osoby mohou podat přes internet daňová přiznání, elektronický podpis se na úřadech pomalu rozjíždí. Portál veřejné správy na www.portal.gov.cz připravuje i další novinky. O elektronických volbách ale zatím slyšet nebylo.

autor: ark
Spustit audio