Systém elektronických receptů? To je polotovar, využití téměř nulové, připomíná Lubomír Chudoba

Provozovatelé některých lékáren se připojili ke stávce praktických a ambulantních lékařů. Chtějí tak vyjádřit protest proti takzvané úhradové vyhlášce pro příští rok, nesouhlasí také s tím, že nedostanou kompenzace v souvislosti se zavedením elektronických receptů. Jak budou protesty lékáren v praxi vypadat? A čeho chtějí dosáhnout? Nejenom to nastínil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Lékárníci chtějí svým protestem dát najevo, že tři roky předkládají koncepční změnu odměňování, ministerstvo přitom za celou dobu nereagovalo. „Chceme upozornit nově nastupující politiky a nového ministra po volbách, že je to pro nás opravdu klíčová věc,“ zdůrazňuje.

Poslední kapkou také podle jeho slov bylo, že nedostanou vůbec přidáno – není podle něj možné, aby z 16 miliard, které mají v příštím roce přijít do zdravotnictví navíc, bylo více než 80 procent nasměrováno jenom do nemocnic.


K symbolické stávce se připojily tři čtvrtě všech českých lékáren – na půl hodiny zavře na 400 lékáren, dalších 1500 protest podpoří formou vyvěšení letáku a podáváním informací pacientům

Od prvního ledna příštího roku se zavádějí v lékárnách povinné elektronické recepty. Podle Chudoby ale tento systém přináší řadu nedostatků – chybí identifikace zdravotnického pracovníka, validace na zdravotní pojišťovnu nebo pojištěnce, ale také možnost z pohledu pacienta podívat se na aktuální preskripci.

„Nazývám to jako polotovar, s prezidentem České lékařské komory jsme se shodli na tom, že přestáváme věřit státu,“ podotýká s tím, že systém nemá přídavné funkce, které byly slíbeny, a využití z pohledu bezpečnější farmakoterapie tak bude téměř nulové.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio