Svými výkony atakoval 100, dnes překonal 50. Oštěpař Železný slaví životní jubileum

16. červen 2016

Jedna z nejvýraznějších postav české sportovní historie dnes slaví 50 let. Oštěpař Jan Železný drží od roku 1996 světový rekord výkonem 98 metrů a 48 centimetrů, kterému se od té doby nikdo výrazněji nepřiblížil, třikrát vybojoval titul mistra světa a unikátní jsou i jeho tři olympijské triumfy v řadě.

Svým třetím pokusem dlouhým 90 metrů a 17 centimetrů se v roce 2000 dostal Jan Železný na první místo olympijské soutěže v Sydney a už před sebe nikoho nepustil. Stal se tak prvním a zatím i posledním oštěpařem v historii Her, který ovládl nejprestižnější soutěž třikrát.

Navíc měl blízko zlatu už při své premiéře, když v Soulu v roce 1988 skončil těsně druhý. Aktivní Kariéru ukončil před deseti lety a zpětně mluví o tom, jak si tehdy představoval svoji padesátku.

„Lépe, než na tom teď jsem, ale zase ne hůř. Mám pořád pocit, že můžu chodit, dát si pivo a zasportovat si. To je pro mě důležité. Kdybych měl nějaké velké zdravotní problémy a nemohl bych sportovat a dělat, co mě baví, to by mi působilo velké psychické problémy,“ cítí se i v padesáti fit Jan Železný.

A tak je atletická legenda stále v pohybu. V roli trenéra ho teď čekají další olympijské hry, když se mu do Ria nominovali hned 4 svěřenci, kteří se ještě utkají o 3 místa v reprezentaci. Pořádně slavit, proto chce až na konci srpna.

„Na podobné věci jsem nikdy nebyl. Tohle oslavování. Zrovna teď máš narozeniny, tak musíme někam jít, to prostě nemám rád,“ neprožívá narozeniny světový rekordman.

Ale přesto si prý nakonec na drobnou oslavu trochu času najde i teď.

„Domlouval jsem se s dětmi, že půjdeme v pondělí na večeři. Do té doby nemáme čas. A musím zajet do Boleslavi za mámou a za tátou,“ doplňuje dnes padesátiletý Jan Železný.

autoři: Stanislav Zbyněk , jam
Spustit audio