Švýcarský koutek v neklidném Kosovu

Představíme vám Kosovo, jak je neznáte. Navštívíme Vilu Ranč u města Gjilan přibližně hodinu na jih od kosovské metropole Prištiny, kde se budete cítit jako ve Švýcarsku. Je to jen potvrzení faktu, že Kosovo je země velkých kontrastů a že tam jsou místa, kde se můžete cítit jako v pozemském ráji.

Kolem se rozhostil klid. Vystoupal jsem autem nad město Gjilan plné městského ruchu a zmatků - okolo jen bílé stráně a přede mnou ranč jako z reklamních letáčků cestovních kanceláří. Po docela více či méně roztomilém chaosu kosovských měst naráz naprosté ticho. Vila Ranč vypadá snad i lépe než švýcarské turistické chaty.

Uvnitř ale byly práce ještě v plném proudu. V hrazení jednoho z koní se upravovala dřevená stěna a okno. A hřebec s trpělivým pohledem snášel jak hluk, tak i veliké množství drobného dřevného prachu. "Máme tady 17 koní, mezi nimi i čtyři arabské plnokrevníky, anglické a francouzské koně a ti ostatní jsou tady z Kosova," provázel mě vedoucí ranče Sámí Fetahu.

Majitelem je jeho bratr Fehmi Fetahu, který předsedá albánské obchodní komunitě ve Švýcarsku. Všechny koně jsou v perfektním stavu a zdá se, že se jim tu daří. V některých stájích byli s koňmi i poníci a osli, což působilo zvláštně, ale kupodivu docela mile. Na stěnách stáje vystavili kožené kovbojské klobouky z různých koutů světa. Prostředí vypadalo elegantně a spíš připomínalo dobře vybavenou horskou chatu. Vše to doplňovali psi - Blackie, jakási černá odrůda čuvače, a Jimi - pravý kosovký oříšek, tedy bílo-hnědo-černě vybarvený pes nejasné rasy, kterého šéf ranče Sámí přivedl z ulice.

Dohromady vypadali tihle psi neskutečně, ale hráli si a kočkovali se a bavili všechny okolo. A Sámího a mě se snažili zatáhnout do hry. Hlavním iniciátorem kočkování těch dvou hafanů byl kdo jiný než pouliční oříšek, dnes už skoro rančovní talisman.

Podobně jako je zvykem i v jiných evropských zemích, komu se výjimečně dobře daří, přispívá významnou měrou na dobročinné účely. Je tomu tak i tady. "Dali jsme devadesát tisíc švýcarských franků na léčení dětské leukémie. A financujeme studia 15 nadaných dětí," řekl Sámí. Už na jaře by se tu měla otevřít horská restaurace. A ti, kteří si to budou moci dovolit, tady na chvíli zapomenou na všechny starosti. Malý ráj v neklidné části Evropy.

autor: jaj
Spustit audio