Švýcarsko, Monako, Litva. Všude v Evropě roamingové poplatky nezmizí

Za internet, volání a textové zprávy zaplatí Češi už od čtvrtka v zahraničí stejné ceny jako doma. Má to ale háček. Konec roamingových poplatků platí jen v některých státech Evropy. Například ze Švýcarska nebo Litvy si lidé za služby operátorů budou stále připlácet. Firmy navíc můžou omezovat množství dat.

O letních prázdninách čeká dvaatřicetiletého Jakuba dovolená na severu Itálie. Na trase dlouhé přes tisíc kilometrů projede autem hned několika státy. „Vyrážím přes Německo, Rakousko a přes Ženevu ve Švýcarsku. V autě navigaci nemám, takže využívám navigaci v telefonu,“ popisuje.

Čtěte také

Zatímco za stažená data v Německu a Rakousku nezaplatí Jakub ani korunu navíc, ve Švýcarsku už si připlatí. „Faktura se může zvednout i o několik stokorun jenom tím průjezdem Švýcarskem. Celá ta regulace funguje pouze na území EU plus Lichtenštejnsko, Island a Norsko. Mimoevropský roaming je mimořádně drahý,“ dodává koordinátor digitální agendy Ondřej Malý.

Pozor si musí cestovatelé dávat třeba i při cestě do Monaka. Někteří operátoři si tam totiž účtují roamingové příplatky. Dál zpoplatněné bude například i volání z Litvy, a to i přesto, že je členem Evropské unie. Země si totiž vyjednala výjimku od regulátora.

Limity pro internet?

Konec roamingu neplatí ani v Turecku, Tunisku nebo v Egyptě, kam každoročně vyjíždějí stovky tisíc Čechů. Do zrušených roamingových poplatků nespadá ani volání z Česka do zahraničí.

„V případě, že máte domácí SIM kartu a voláte s ní na jakékoliv zahraniční číslo, jedná se o volání do zahraničí a na to se roamingová pravidla nevztahují. V okamžiku, kdy s českou kartou vyjedete do zahraničí a přihlásíte se do tamní sítě a voláte do kterékoliv evropské země včetně České republiky, jedná se o evropsky regulovaný roaming,“ vysvětluje mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Jen pro příklad – minuta volání z Česka do Velké Británie stojí od 12 do 35 korun v závislosti na operátorovi. Pokud ale lidé přejedou hranice třeba do Německa, za telefonát do Velké Británie už nezaplatí ani korunu navíc.

Někteří operátoři v Evropě chtějí omezit i surfování po internetu. „Pomocí vzorce může operátor spotřebu v zahraničí omezit a potom zákazníkovi účtovat případně nějaké příplatky,“ říká Ondřej Malý. Všichni tři hlavní operátoři v Česku ale zatím limity nechtějí zavádět.

autor: zus
Spustit audio