„Svobodný“ Linux oslavil 30. narozeniny. Dnes ho najdete v pračkách i na Marsu

31. srpen 2021

Jeho symbolem je tučňák a najdete ho v mobilních telefonech s Androidem, v pračkách, ale i v superpočítačích nebo na Marsu. Řeč je o operačním systému Linux. Od jeho vzniku před pár dny uplynulo 30 let.

Vše začalo jedním nenápadným e-mailem. „Tvořím svobodný operační systém (jen jako koníček, nebude to nic profi, jako jsou některé jiné), pro počítače typu 386. Smolím to už od dubna a pomalu to začíná být funkční,“ napsal 25. srpna 1991 tehdejší student univerzity v Helsinkách Linus Torvalds.

Když v září zveřejnil zdrojové kódy systému, pojmenoval jej jeho kolega Linux. S nárůstem popularity pak přibyl maskot, tučňák Tux, a také tisíce přispěvatelů-spolupracovníků. Dnes je těžké na Linux nenarazit. Běží na něm řada internetových služeb.

Čtěte také

„Najdete ho v mobilních telefonech, televizích, v set-top boxech, v autech, v pračkách nebo na Marsu,“ vypočítává šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář. Za úspěchem Linuxu podle něj stojí jeho otevřenost, využít nebo upravit jej totiž může každý a zadarmo. „Linux zaujal především společnosti, které se zabývají dodáváním hardwaru, protože jim dal do ruky hotovou softwarovou platformu.“

Maily s chladnou hlavou

Vývoj dodnes vede a řídí původní autor – Linus Torvalds. Za třicet let vývoje se podle vlastních slov změnil. Dříve totiž velmi tvrdě a agresivně reagoval, pokud se mu některé změny nelíbily. I proto se v posledních letech cíleně vyhýbá některým hádkám nebo odkládá odeslání e-mailu, dokud nebude mít chladnou hlavu.

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související