Svoboda: Kritika záštity Prague Pride je bouří ve sklenici vody

11. srpen 2011

V Praze probíhá festival Prague Pride – přehlídka organizovaná komunitou gayů a leseb, která vyvrcholí v sobotu vůbec prvním pražským průvodem hrdosti. Proti akci se postavila řada konzervativních politiků a katolická církev, podpořil ji ale mimo jiných i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Jeho záštita festivalu vyvolala ostré reakce. Oponenti tvrdí, že konzervativní politik by podporu takové akce neměl vyjadřovat.

„Je to otázka tolerance a liberality k menšinám v naší společnosti. Celý život jsem tolerantní a liberální člověk a nebudu svoji toleranci měnit. Každý má právo žít svůj život a já jsem povinen být k tomu tolerantní,“ vysvětluje Svoboda.

„Nevěděl jsem však, že tolerance končí u záštity primátora. Domníval jsem se, že tolerance je obecný přístup k věci, a teď se dozvídám, že všichni jsme tolerantní, ale až k hranici záštity. To by nás vrátilo o 50 let zpátky a to je pro mě jako moderního pravicového politika nepřijatelné,“ dodává.

Zároveň argumentuje rozšířením festivalu po celém světě. „V čele tohoto průvodu šel starosta New Yorku, pravicový politik, a nikomu to nepřipadalo divné. Mám pocit, že je to bouře ve sklenici vody. My máme před sebou k řešení obrovské problémy v rámci Prahy, v rámci celé republiky a zabýváme se pochodem, který je celým světem vnímán jako vyjádření určitého životního pocitu.“

Svoboda čelí arcibiskupovi i Hradu

Dnešní Právo přetiskuje části dopisu arcibiskupa Dominika Duky, který žádá primátora, aby ještě svou záštitu nad akcí zvážil. Duka tvrdí, že jde o propagaci uvolněného životního stylu a nikoli o otázku práva menšin.

„Jsem přesvědčen o tom, že je to vyjádření práva menšiny. Vycházím i ze svých medicínských vědomostí a celoživotních zkušeností. Jsem si vědom, jaký byl historický vývoj této skupiny lidí, jaká probíhala jejich kriminalizace, jak dlouho to trvalo, než byla tato skupina vyčleněna z řad lidí nemocných. Moje rozhodnutí není záležitostí rychlého náhledu,“ reaguje Svoboda.

Kritiku proti Prague Pride i Svobodově záštitě vyjádřil především vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. „Proti samotnému pochodu nebo svobodnému projevování názorů nikdo nic nemá, ale pan primátor, který je primátorem za pravicovou politickou stranu, která si říká konzervativně-liberální, to znamená liberální v ekonomice a konzervativní ve společenských tématech, dal tomuto zamýšlenému průvodu a karnevalu svou významnou podporu tím, že mu udělil záštitu. A to je něco tak neuvěřitelného, že myslím, že to nemá obdoby,“ uvedl.

Za Hájka se postavil i prezident Klaus, navzdory odmítavým reakcím ČSSD a Věcí veřejných. Podle nich jde o nepřípustné podněcování nenávisti vůči menšině či skupině obyvatel. Podobný výrok od jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta republiky považují za nedůstojný a nepřijatelný.

autoři: leš , Lucie Maňourová
Spustit audio