Světoznámý český malíř: Na kole i před plátnem jde o to samé

27. červen 2013

František Mertl, kterého umělecký svět zná pod jménem Franta, patří mezi naše nejvýznamnější žijící malíře. Na celém světě včetně Spojených států už měl desítky výstav a na jeho obrazy se můžete během celého léta podívat i v Českém centru v Paříži. Jejich hlavním motivem je především člověk a jeho věčný boj. Paradoxně na žádném z jeho děl nenajdete odkaz na kolo nebo Tour de France. Přestože jde o něco, co je Frantovi životně blízké…

„Není to tak hrozné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Připadá nám to horší, když na nějaký kopec vyjíždíme autem. Pokud se odvážíme jet to na kole, tak zjistíme, že jsme schopní to zvládnout. Jen se do toho pustit!“ říká mi americká turistka na vrcholu jednoho z kopečků v Alpách.

Znovu potvrzuje, že lidské hranice jsou od toho, aby se posouvaly. A právě o hranicích lidských možností přemítáte, když sedíte proti Frantovi.

Jsme v jeho domku vysoko nad vesničkou Vence v Provence a máme tak nádherný výhled, že vidíme až Korsiku.

Franta je vášnivým cyklistou. S bývalým účastníkem Tour de France Jeanem Frechautem založil cyklistický oddíl a už se těší na časovku v Nice, na kterou se určitě půjde podívat.

Jako když člověk pověsí bílé plátno na zeď

Na kole vyjíždí do strmých kopců třikrát týdně. Možná nic tak pozoruhodného – kdyby ovšem Frantovi nebylo 84 let.

Městečko Vence v Provence

Čtěte také

„Je to podobné, jako když člověk pověsí bílé plátno na zeď. Jde o to, do jaké míry je schopen zmobilizovat svou energii k vytyčenému cíli,“ porovnává.

Umělec-cyklista je příkladem toho, že kolo může být i prostředkem v posouvání hranic. Tak daleko, jak to jen jde – jako třeba v případě jeho kamaráda.

„Když mu bylo 86, jeho dcery mu sebraly kolo a prodaly ho. Měly strach, že se mu něco stane,“ říká. K tomu má on sám ještě daleko.


Zvětšit mapu: světoznámý český malíř žije ve francouzském městečku Vence

autor: jšm
Spustit audio