Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě pokračuje. Fanoušci chtějí vlajky, trubky i zvonce

25. květen 2019 10:40
Fanoušci mají trubky rádi

Ke startu připravit! V 11 hodin začíná první sobotní závod Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě.

Závody jsou svátkem pro fanoušky, ale také obchodníky nebo ubytovatele. I řada místních obyvatel si užívá, že se kolem něco děje.

„Je to příjemný, manžel včera sekal plot. Říkal, že kolem jezdili i cizinci, že ho i pozdravili. Takže je tady živo, líbí se mi to," popisuje atmosféru blížícího se šampionátu novoměstská obyvatelka Jaroslava.

Přípravy na závody ve Vysočina aréně

A ve střehu jsou i místní obchodníci. „Se těšíme na to, jak to tady bude probíhat. Určitě se půjdu kouknout. A určitě budeme mít plno jako každý rok,“ doplňuje Tereza Moravcová z novoměstského Panského domu. Právě tady se každý rok ubytovávají jak fanoušci, tak sportovci.

A právě ti patří i mezi zákazníky Lenky Skryjové - obchodnice se zdravou výživou. „Největší odběr je samozřejmě na proteinový tyčinky a musli tyčinky, takový ty tyčinky, který sportovce nejvíc nabudí a dostanou do sebe co nejvíc cukru."

To Petr Dostál ve svém fanshopu cílí pro změnu hlavně na diváky. Nabízí dresy, trička i čokolády s logem. A největší zájem je o vlajky. K nim si lidé často vezmou trubky, na hlavu kšiltovku nebo paruku…

Vlajku je potřeba mít v ruce i na tváři

Někteří cizinci po podnikateli chtějí speciality. „Norové mají čepice s rohy jako vikingové. Kolikrát s nima ani neprojdou futrama. A na krku maj ty zvonce. Hodně ho tady po nás chtěli, takže jsem pořídil přímo takový velký kravský,“ líčí obchodník.

autoři: Zuzana Dudášová , Jan Kodet , Martin Váňa
Spustit audio