Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli ebole mezinárodní pohotovost

8. srpen 2014

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli epidemii eboly v západní Africe stav nouze. V praxi to znamená, že nyní může na celém světě vydávat závazná pravidla, aby zamezila dalšímu šíření nákazy. Organizace také vyzvala jednotlivé země ke spolupráci.

„Současná epidemie eboly je důvodem pro obavy na celé mezinárodní scéně. Vyhlašujeme proto stav nouze. Komise se na tom shodla jednohlasně,“ uvedla generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

„Chceme tak upozornit na závažnost epidemie, na nebezpečí možného šíření, ale i na nutnost, aby se země sjednotily a proti viru bojovaly společně,“ vysvětlila.

Organizace teď bude moci například vyhlásit karanténu, uzavřít hranice nebo omezit mezinárodní cestovní ruch. Zvýšit by se měla i úroveň informovanosti.

Jenom ve čtyřech zemích západní Afriky - Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii - viru podlehlo už nejméně tisíc lidí. Libérie kvůli epidemii eboly vyhlásila mimořádný stav. Má trvat 90 dní. Ve výjimečném stavu je už týden i Sierra Leone.

British Aiways kvůli šíření viru jako první evropská letecká společnost pozastavila do konce srpna lety právě do těchto dvou zemí.

Mezinárodní finanční instituce slíbily na pomoc ebolou nejpostiženějším zemím v Africe finanční balík půjček ve výši 260 milionů dolarů. Podle WHO bude na boj s epidemií potřeba zhruba 71 milionů dolarů.

Riziko rozšíření eboly v Evropě je nízké

Riziko rozšíření viru na území Evropy je podle odborníků velmi nízké. Česko má přesto připravený krizový scénář.

„Kdyby se objevil podezřelý (z nakažení ebolou, pozn. red.), je okamžitě spuštěn systém hlášení zdravotnického zařízení nebo pražského řízení letového provozu,“ popisuje hlavní hygienik Vladimír Valenta a pokračuje:

„Dozvídá se o tom hygienická služba, která vysílá epidemiologický tým, který rozhoduje o dalších opatřeních na místě. Spočívají jednak v izolaci, transportu a hospitalizaci podezřelého na Bulovce.“

Ebola

Jednotlivé země by měly přijmout určitá opatření. „Doporučení zcela kopírují kroky, které už jsme v rámci České republiky udělali. Informační kampaň, lidi, kteří přijíždějí nebo vyjíždějí do těch oblastí. Dále řekněme nastavení a ověření systému, které jsou připraveny vyhlašovat. Opatření od léčby, po karanténu a podobně,“ uvádí hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Česká republika zatím nebude zavádět kontroly na letištích, činí opatření jen na úrovni paluby letadla.

„Já si myslím, že je to v tuto chvíli dostatečné. O tom problému se ví, zasedala komise a štáb, který toto řešil. I posádky jsou poučeny, že pokud se objeví nějaký pasažér s podezřením na toto onemocnění, okamžitě se aktivizuje celý systém,“ domnívá se vědecký sekretář České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Pokud by nakažený člověk do Česka skutečně přicestoval, jako první by byl ohrožen zdravotnický personál. Nepředpokládá se, že by se nákaza plošně rozšiřovala mezi obyvatele.

autoři: sit , sib , Petra Novotná , vok
Spustit audio