Světová populace roste a potřebuje stále více proteinu. Výroba umělého masa je udržitelnější, věří chemický inženýr
„Spousta lidí prostě chce jíst maso. Tak jsme si řekli, proč ho neudělat jinak – udržitelně,“ vypráví šéf společnosti, která vyvíjí umělé maso. V budoucnu by se mohlo dát upravit tak, aby se zlepšily i zdravotní dopady na strávníka. Je ale umělé maso vůbec dobré? A proč ho ještě nevidíme v obchodech? Poslechněte si první epizodu podcastu Budoucnost R. Hostem je chemický inženýr Brian Spears z New Age Meats, která pěstuje maso ze zvířecích buněk bez nutnosti zvířata zabíjet.
Co by měl být první krok k tomu, abychom se vyhnuli momentu, kdy náš svět přestane být obyvatelný? Podcast Budoucnost R se ptá vědeckých osobností z různých oborů – od genetiky až po mobilitu. Na nové epizody se můžete těšit vždy ve čtvrtek. Poslouchejte každý týden na webu Radiožurnálu a v aplikaci mujRozhlas.
Související
-
Dnes rarita, zítra realita? Ochutnali jsme maso vypěstované v laboratoři
Jeden kousek stojí sto dolarů, přesto je to možná budoucnost stravování. Na festivalu moderních technologií Future Port Prague jsme vyzkoušeli maso vypěstované v laboratoři
-
Chtěl jsem vytvořit něco převratného, říká Čech, který odmítl Zuckerberga
Cenu Neuron za významný vědecký objev letos dostal Tomáš Mikolov, který se věnuje vývoji umělé inteligence. Způsobil převrat v oboru zpracování přirozeného jazyka počítačem
-
Pěstování masa v laboratoři? První umělé hamburgery si objednáme prý už za pár let
Už v roce 1931 předpověděl pěstování umělého masa Winston Churchill. Dnes se vědci po celém světě pokoušejí tuto vizi naplnit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.