Světová ekonomika poroste pomaleji

Světová banka znovu snížila svou předpověď růstu globální ekonomiky, a to na 2,4 %. To je stejná úroveň jako loni. Ještě v lednu přitom banka odhadovala růst o 5 desetin rychlejší. Co to znamená pro Českou republiku?

Česká ekonomika se na jednu stranu vymyká svým vývojem v poslední době globálnímu i evropskému převažujícímu trendu. Roste trochu rychleji. Stoupají mzdy, spotřeba domácností i výkonnost hospodářství. Na druhou stranu české podniky hodně závisejí na tom, jak se jim daří vyvážet. Takže pokud neroste spotřeba v zemích, kam převážná část českého vývozu míří, ani tuzemské firmy neporostou příliš rychle.

A zároveň ze všech stran tady doma slyšíme, že „nejsou lidi“. Na nedostatek odborných zaměstnanců začínají narážet jak průmyslové podniky, tak i zemědělci a potravináři. Takže i z tohoto důvodu se asi nestaneme evropským tygrem, i když se budeme držet na předních příčkách růstového trendu.

Špatně na tom budou rozvojové země

A proč je Světová banka najednou obezřetnější při předpovídání globálního ekonomického vývoje, než byla na začátku roku? Vzala v úvahu, že světovou ekonomiku dál podkopávají nízké ceny komodit, slabý růst ve vyspělém světě, útlum globálního obchodu a klesající toky kapitálu.

Důležité je – a na to Světová banka ve své zprávě také upozorňuje, že špatně na tom budou především chudé rozvojové země, které doteď těžily z vývozu surovin. A to nemluvíme jen o ropě, ale také o plynu. V této oblasti jde především o africké státy. Patří do toho ale také těžba železné rudy a dalších kovů. Pokud jde o toky kapitálu, na nich je vidět, jak v ekonomice všechno souvisí se vším. Rostoucí regulace bank a klesající bankovní úroky brzdí chuť k investování.

autoři: jhn , lvb
Spustit audio