Světec a muréna se neztratí vedle vraků ponorek, lodí a letadel

Co se starým trajektem, který dosloužil? Na Maltě mají originální recept. Potopit ho k ostatním vrakům třeba z druhé světové války, vytvořit z něj umělý útes a vyhlásit ho za chráněnou oblast. K tomu přidejte několikatunovou sochu Krista věnovanou návštěvě papeže Jana Pavla II. na tomto středomořském ostrově a potápěči se jen pohrnou.

Ačkoli jsme k místu zvanému Marfa nedaleko nástupiště trajektů z Malty na Gozo dorazili na zdejší podmínky časně, u majáku parkovalo už několik potápěčských dodávek a z jedné se nekompromisně linula hlasitá hudba.

„Tak dnešní brífink asi budeme křičet,“ snaží se reproduktory přehlušit naše instruktorka, ale po chvíli poodejdeme opodál, abychom se dozvěděli, co nás při prvním ponoru čeká.

Pro potápěče ráj pod vodou

„Maltské souostroví láká stále více potápěčů. Za posledních pět let jich přibylo 32 tisíc, a tvoří tak asi sedm procent všech turistů, kteří Maltu ročně navštíví,“ říká Anna Gauči z maltské centrály cestovního ruchu.

„Máme tu ve Středozemním moři úžasnou viditelnost, příznivé počasí, celoročně vysoký teplotní průměr a také od jednoho potápěčského místa ke druhému je to vždy jen kousek. To je velká výhoda!“ vyjmenovává Anna důvody, proč je Malta mezi potápěči stále oblíbenější.

Ve Středozemním moři je úžasná viditelnost

Z potopeného trajektu umělý útes

Je to zvláštní pocit objevit v malé jeskyni pod útesem sochu madony. Pokud si nejste jisti velikostí – jak známo, voda opticky zvětšuje – můžete si totožnou prohlédnout na souši u Marfa Pointu.

Čtěte také

Nás ovšem láká nedaleký vrak remorkéru Rozi, úmyslně potopeného v roce 1991, který je známý tím, že záchodovou mísu obývá muréna. Když trajekt dosloužil, byl cíleně potopen 19. července 1999, aby se z něj stal umělý útes a mohl být prohlášen za chráněnou oblast.

Moře ukrývá i třináctitunového Ježíše

Vyhlášená je také betonová socha Ježíše Krista potopená poblíž vraku lodi Imperial Eagle, což byl původně trajekt, který vozil cestující mezi ostrovy Malta a Gozo. Zmíněný třináctitunový kolos sochy Ježíše Krista vznikl k návštěvě papeže Jana Pavla II. na Maltě v roce 1981.

Maltské souostroví láká stále více potápěčů

O den později bylo potápění na sousedním Gozu o poznání klidnější. Na útesu jsme byli sami. Snad kvůli větrnému počasí, které nám nedovolilo původně plánovaný ponor u proslulého Azurového okna. I tak ale patří přístrojové potápění ve vodách u pobřeží Maltského souostroví k nezapomenutelným zážitkům.


Zvětšit mapu Malty

autor: vlk
Spustit audio