Švédsko oficiálně uznalo Palestinu jako stát. Chce zlepšit budoucnost regionu

30. říjen 2014

Švédsko oficiálně uznalo suverenitu Palestiny. O hlasování parlamentu informovala švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová. Vláda premiéra Stefana Löfvena svůj záměr ohlásila už začátkem října.

„Jde o významný krok, který potvrzuje právo Palestinců na sebeurčení. Je to příspěvek k lepší budoucnosti regionu, poznamenaného ničením, frustrací a zablokovanými mírovými rozhovory,“ napsala Wallströmová v listu Dagens Nyheter.

„Někomu se bude zdát, že je toto rozhodnutí předčasné. Já se obávám, že přichází příliš pozdě,“ uvedla Wallströmová s tím, že země Evropské unie už v roce 2009 přislíbily, že Palestinu uznají, až přijde čas. Podle švédské vlády už nastal.

Švédská ministryně zahraničí také sdělila, že její země chce svým rozhodnutím podpořit umírněné Palestince, a posílit tak jejich postavení v mírových rozhovorech s Izraelem. Chce také dodat naději mladým lidem jak v Palestině, tak v Izraeli.

Švédská vláda se podle Wallströmové domnívá, že mezinárodní kritéria pro uznání státu Palestina jsou splněna, a to i když palestinské úřady nemají plně pod kontrolu dané území a země nemá pevně stanovené hranice.

Švédsko podle listu Dagens Nyheter v minulosti uznalo dva státy - Chorvatsko v roce 1992 a Kosovo v roce 2008 - přestože neměly faktickou kontrolu nad částmi svého území.

Palestina švédský krok vítá, Izrael protestuje

Švédská vláda ve středu o svém rozhodnutí oficiálně informovala i Izrael, který už dříve proti záměru země uznat Palestinu ostře protestoval u švédského velvyslance.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman dnes prohlásil, že toto „nešťastné rozhodnutí jenom posílí radikální a neústupné Palestince“.


Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Hlavním městem má být východní Jeruzalém.

„Švédská vláda musí pochopit, že vztahy na Blízkém východě jsou komplikovanější než nábytek obchodního domu Ikea, který si sestavíte sami doma. Měla by jednat odpovědně a citlivě,“ řekl.

Hlavní palestinský vyjednavač naopak prohlásil, že uznání Palestiny Švédskem může zachránit řešení konfliktu v podobě dvou států.

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás rozhodnutí Švédska uvítal a vyzval další země, aby švédský příklad následovaly a uznaly právo Palestinců na nezávislý stát v hranicích před rokem 1967 a s východním Jeruzalémem jako hlavním městem.

Hranice z roku 1967 obsahují Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy, tedy území, která Izrael obsadil za válečného konfliktu toho roku.

Mírová jednání jsou na mrtvém bodě

Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinou aktuálně nepokračují a palestinské vedení navíc hrozí, že bude usilovat o členství v mezinárodních institucích.

V nejbližší době se také chystá předložit v OSN rezoluci s časovým harmonogramem ukončení izraelské okupace palestinských území.

Napětí také ještě zvýšilo rozhodnutí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o výstavbě tisíce bytů právě ve východním Jeruzalémě.

Kvůli tomu jsou ohrožené i pro Izrael důležité vztahy se sousedy. Jordánsko už teď otevřeně mluví o přehodnocení své 20 let staré mírové smlouvy s Izraelem.

Česko Palestinu jako stát neuznává

Československá vláda s vyhlášením palestinského státu souhlasila v roce 1988, kdy tehdejší palestinské vedení, Organizace pro osvobození Palestiny, vyhlásilo na okupovaných územích nezávislý palestinský stát s hlavním městem Jeruzalémem. Uznalo tím rovněž existenci Izraele v hranicích z roku 1967.

Podobně tehdy postupovaly i některé další státy střední a východní Evropy, které náležely k východnímu bloku. Před svým vstupem do EU například Palestinu uznaly kromě Česka také Maďarsko, Bulharsko, Polsko, Rumunsko, Malta a Kypr.

Právo Palestinců na sebeurčení akceptovalo před dvěma lety Valné shromáždění OSN, když odhlasovalo zvýšení statusu Palestiny z pozorovatelské entity na pozorovatelský stát. Česká republika jako jediná evropská země hlasovala proti, z neevropských pak byly proti Spojené státy, Kanada a také Izrael.

Pásmo Gazy
autoři: Jan Fingerland , mac , sib , tpa , | zdroj: ČTK
Spustit audio