Svatomartinská husa chutná čím dál víc. Letos ale podražila a přijede většinou z ciziny

8. listopad 2017

Zájem o husí maso mezi českými zákazníky roste. Domácí chovy ale nestíhají uspokojit poptávku. Zboží se proto stále častěji dováží ze zahraničí. Loni ho bylo nejvíc za posledních pět let. Husího masa se dovezlo za 153 milionů korun. A největší zájem o něj je právě teď, před svatomartinskými hody.

Letošní zájem lidí o husy překvapil i Daniela Malíka, který provozuje drůbeží farmu na Uničovsku. „Posledních pět let to narůstá, každý rok minimálně o sto kusů,“ vysvětluje.

Kdo si chce dopřát svatomartinskou husu z domácího chovu, touto dobou už ale pravděpodobně nepochodí. Většina českých farem hlásí vyprodáno a restaurace, které nabízejí svatomartinské menu, mají většinou také už plné rezervace.

Právě kvůli velké poptávce se husí maso musí dovážet. „Téměř šedesát procent husího masa se dováží z Maďarska, čtvrtina z Německa, dále pak také z Polska nebo Slovenska,“ vypočítává mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

V regálech obchodů tak najdete spíš jen mražené nebo chlazené maso z ciziny. Oproti loňsku je navíc ještě o něco dražší. „Cena husy narostla přibližně o čtvrtinu. Způsobuje to vysoká poptávka a opatření proti ptačí chřipce,“ vysvětluje mluvčí společnosti Makro Romana Nýdrle.

autor: zus
Spustit audio