Svátek vody překračuje hranice náboženství. Buddhisté i hinduisté posílají po vodě světélka a přejí si, aby se nepřevrhla...

Nadešel úplněk dvanáctého měsíce buddhistického lunárního kalendáře, a tak lidé od Vietnamu po Indii a od Číny po Jávu slaví takzvaný Svátek vody. Jde o jeden z nejpopulárnějších svátků v jihovýchodní Asii. Má desítky modifikací a ještě více jmen, ale jeho podstata je ve všech zemích stejná. A sice vzdát hold vodě a všemu živému v ní.

Honem, honem! Loď u mola nikdy úplně nezastaví, ať je vám pět, nebo devadesát, takže menší skok na palubu je nutností.

Štěstí v maličkostech

Loy Khratong je to nejlepší, co v našem kalendáři najdete. Samozřejmě hned po narozeninách Buddhy. Někdo pouští květiny a svíčky po vodě, někomu stačí jenom namočit si ruce nebo polít sochu Buddhy. Ale štěstí vás tak jako tak nemine,“ vyznává se paní Sonhtiya a v jejích slovech se odráží thajská povaha.

Po celá staletí byly khrongy vyráběny hlavně z banánových listů a květů. Teď přibývá matriálů jako je umělohmotná pěna nebo plastové fólie

Ekonomika úpí v krizi, čtyřicet milionů zahraničních turistů nikde, čekací doba na vakcíny až dva měsíce a ona jako správná Thajka se těší z dnešního večera. A z toho, že její květina se svíčkou se ve vlnách nepřevrhla, což přinese štěstí celé rodině.

Máme svůj khratong z banánového listu a květu. Dáváme přednost přírodnímu materiálu, ten řece nevadí a když se potopí, ryby už se o něj postarají,“ naráží na jediný problém tohoto festivalu pan Passamol.

Potíž s plastovými květy

Jen v Bangkoku letos po hladině mohutné Čao Práji lidé poslali skoro půl milionů khratongů. Asi dvě třetiny z nich byly z přírodních listů a květů, ale zbytek připadá na umělohmotnou pěnu, látkové nebo gumové atrapy. A to jsou materiály, které říčním popelářům dělají starosti.

Čtěte také

Dokáže to dokonale zacpat výpusti na obou březích. Celý další den a noc po oslavách jezdíme po řece až do mořské delty a speciálními násadami lovíme všechny khratongy z vody. Umělé i ty přírodní. Je to pracné a popravdě – tenhle svátek rád nemám!“ přiznává se jeden z říčních popelářů v Bangkoku.

Svátek pro pouliční prodavače

Po dvou letech naopak letos zajásali pouliční prodejci čehokoli, protože ke svátku vody patří dobré jídlo, prodej losů, piva a sladkostí. A pokud chtějí být nesezdané thajské páry originální, není vhodnější příležitost, kdy požádat Thajku o ruku, než právě během svátku Loy Khratong.

To vědí i prodavačky v chrámu Wat Phrayun. „Kupte si svíčky, pošlete je po vodě a pak se vraťte a kupte si naše sladké koláčky. Také vám přinesou štěstí a ještě k tomu chutnají skvěle!“

Na sladké nejsem, nikdy jsem nic nevyhrál, jsem šťastně ženat, čili pro mě připadá v úvahu už jen to studené thajské pivo.

autoři: David Jakš ,
Spustit audio

Související