Svatby u rumunské Brány polibků zřejmě končí. Bujaré veselí u pomníku padlých mnoha lidem vadí

22. březen 2017

Své „ANO“ si už možná snoubenci ze stotisícového rumunského města Targu-Jiu pod hranatou mramorovou bránou se symboly polibku neřeknou. Brána je totiž spolu s dalšími dvěma monumentálními díly průkopníka modernismu Constantina Brancusiho v městském parku součástí památníku rumunským hrdinům padlým v 1. světové válce.

Úředníci radnice oddávají u Brány polibků jen dvakrát ročně. Na Nový rok a 24. února, kdy je v Rumunsku svátek Dragobete, den zamilovaných spojený s mnoha lidovými tradicemi.


Právě na památník padlých poukazuje několik uměleckých organizací, naposledy starostu města upozornil Rumunský kulturní institut. Pořádat u pomníku svatby jim připadá nevhodné.

Veselé juchání a otevírání lahví šampaňského se podle kulturních institucí, které si na radnici stěžovaly, k památníku padlých rumunských hrdinů nehodí.

Vedení Targu-Jiu slíbilo, že se bude stížnostmi zabývat. O názor požádalo také Výzkumné centrum pojmenované po sochaři Constantinu Brancusim. Čeká také na názory občanů.

Svatebčané se u Brány polibků scházejí už patnáct let. Jen letos na Nový rok si tam věrnost a lásku slíbilo osmnáct párů. I kdyby tradice vdavek v tomto místě skončila, radnice lidem nemůže zakázat se u Brány polibků líbat.

autor: pan
Spustit audio