Supermarkety už nesmí vyhazovat vyřazené potraviny. Nově je budou dávat charitativním spolkům

Potraviny, které mají poškozený obal nebo neodpovídají požadavkům na vzhled, už nebudou končit v popelnicích. Novela zákona nařizuje velkoobchodům od nového roku nechávat všechny vyřazené potraviny charitativním organizacím. Podle některých obchodů ale toto nařízení může spolupráci s potravinovými bankami spíš narušit.

Nové nařízení platí pro obchody, které mají prodejnu větší než 400 metrů čtverečních. Na změny se připravují i charitativní organizace. Olomoucký předseda Federace potravinových bank Petr Prinz očekává větší logistickou zátěž: „Potravinová banka dostává potraviny zdarma, ale taky je zdarma rozdává, takže veškerá logistika a distribuce spočívá na našich bedrech.“

Řada obchodů už teď dodává část vyřazených potravin na charitu. Podle mluvčí jednoho z největších evropských obchodních řetězců Barbory Vanko může regulace přinést potíže. „Pokud by měla banka vyzvedávat například jedno balení mouky v několika tisících supermarketech v centrech měst, její uhlíková stopa a náklady na takové dary budou neúměrné,“ uvedla Vanko.

Podle mluvčí Ministerstva zemědělství Markéty Ježkové by ale nařízení nemělo být pro velkoobchody zátěží: „Obchodní společnosti za toto zboží nemusí platit náklady na jeho likvidaci. Stejně tak je vyřešená i problematika odpočtu DPH.“

Barbora Vanko ale dodává, že jejich obchody vyřazené potraviny dále využívají jako krmivo pro zvířata v zoo nebo z nich vyrábí kompost pro zemědělce. To už nebude možné. Stejně tak obchody už nebudou moci prodávat vyřazené potraviny jako palivo do bioplynových stanic. „Úzce to souvisí s dodávkami vedlejších živočišných produktů, vyřazeného zboží ze supermarketů, z jídelen a tak dále,“ doplnila mluvčí.

Bioplynová stanice v Rapotíně podle svého vedoucího Bronislava Hurta také pocítí menší úbytek materiálu. A bude ho muset nahradit jiným. Co všechno ještě zákon přinese v praxi, zatím neodhadují ani samotné potravinové banky.

„Přesto si ale myslím, že toto nařízení zvedlo zájem o potravinové banky a spolupráci s nimi. Ale myslím si, že nad tím zákonem je vždycky nějaká etika a přístup, jakým způsobem se chci k těm darům chovat,“ uzavírá Petr Prinz.

autor: sol
Spustit audio