Šumavský MTB maraton splnil úkol. Přitáhl pozornost a zpopularizoval cyklistiku

4. srpen 2013

MTB maraton České spořitelny má docela přehledné á jasné motto. Jako součást seriálu Kolo pro život usiluje o propagaci cyklistiky. A že se dílo se organizátorům daří, svědčí počty přihlášených cyklistů. Na Šumavu o tomto víkendu dorazily celé rodiny.

Ti nejmenší vyrazili na trať s obrovským zaujetím. Šlapali do pedálů, jako by je v cíli čekala olympijská medaile. Podél trati se rozmístili rodiče a kamarádi, jejich podpora byla slyšet na každém kroku.

Mezi šestiletými byl také Ondřej Štětka. Rodina Štětkova sportem žije. Tatínek Petr se odmala zamiloval do divoké vody, rád překonává výzvy, syn Matěj se potatil, ale také třeba hraje frisbee, a šestiletý Ondřej vyrazil na kolo. V rámci akce Kolo pro život se s rodiči vypravil na Šumavu. A když už se vyšvihl do sedla syn, nechtěl se nechat zahanbit ani otec.

„Takhle daleko jsem na kole v životě nešlapal, aspoň ne závodně. Vůbec nevím, jak to dopadne, bude to ale určitě zajímavé.“

Maminka Andrea se proměnila v servismanku. „Manžela jsem vyslala do boje,“ usmívala se. Na Šumavu, kde se konal jeden z dílů seriálu Kolo pro život, na Šumavský MTB maratón České spořitelny, se Petr Štětka vydal a hned na nejdelší jedenašedesátikilometrovou trasu.

Motto seriálu Kolo pro život je v rodině Štětkových zcela nepochybně naplněno. Petr na vlastní kůži poznal, že Šumava je pro cyklisty rájem. A vůbec nemusí jít o cyklistiku ve vrcholovém provedení.

„Dobré jsou i Novohradské hory, teď Šumava, která je mnohem větší, infrastruktura okolo je taky super. Myslím, že je to úžasné místo.“

Kolo místo počítače

Maminka Andrea Štětková si dobře všimla ještě jedné věci. Děti dnes vysedávají u počítačů a téměř zapomněly jezdit na kole. „Jako učitelka to může říct, když děti jedou ve druháku na cyklisťák, tak dva tři vůbec neumí jezdit na kole. Jako fakt! Je dobře, že se konají masové akce, jako je tahle, děti se to naučí a přitáhne to spoustu lidí.“

Andrea objevuje kouzlo Šumavy v létě. Dosud ji znala převážně zimní pod sněhem na běžkách. „To jsme tu často, oblíbená trasa dětí na běžkách je na Zlatou Studnu, kde je svačina a pak se jede zpátky. A jinak jezdíme na Horskou Kvildu. To by se možná taky dalo na kole…,“ přemýšlí.

A jakou trasu by si amatéři mohli na Šumavě naplánovat? Není to tak složité. Pokud chcete objevovat třeba konkrétně Zadov a jeho okolí jako rodina Štětkových, stačí si nejprve přesně určit, co od sebe a bicyklu očekáváte.

autoři: kaj , tej
Spustit audio