Sucho šroubuje nahoru ceny sena a zemědělci bojují se zloději. Pomoct by jim měly speciální senzory

9. září 2019

Experti v Česku vyvíjejí senzory, které farmáře včas upozorní na krádež balíků sena nebo slámy. V době sucha bývají nedostatkovým zbožím a to některé lidi vede k pokusům získat je nezákonně. Nové senzory navíc budou sledovat teplotu a vlhkost uvnitř balíků. Tím se předejde samovznícení nebo zplesnivění.

Čtěte také

Eko farmáři Michalu Vránovi se zatím vždycky podařilo dostat balíky sena včas z pole na farmu. Měl štěstí. V suchu, které v posledních letech ovládlo Česko, je o kvalitní krmivo pro dobytek nouze, a jeho cena proto vyletěla nahoru. Některým zemědělcům se proto občas balíky s nasušeným senem z pole ztratí.

„Minulý rok se ceny pohybovaly kolem 1500 korun za balík, letos je to na polovině,“ upřesňuje zemědělec z ekofarmy ve Velkých Hostěrádkách na Břeclavsku.

Pozor, zloděj!

Jak tedy zemědělci chrání drahocenné seno před krádeží? „Nejdřív ho musíte dostat z pole do prostoru, který máte pod kontrolou. Pronikají k nám ale také různé moderní technologie jako třeba čidla, která se umisťují přímo do balíků,“ ukazuje Michal Vrána reportérovi Ondřeji Mrázkovi malý senzor.

Balíky sena (ilustrační foto)

Ten odesílá zemědělci data o poloze balíku, ale také o teplotě a vlhkosti, kterou uvnitř sena naměřil. Zemědělec se díky tomu v SMS zprávě dozví, že mu právě někdo krade balík sena nebo že je v něm příliš vysoká teplota a hrozí požár.

Vyplatí se, ale jen když jsou ceny vysoko

Čtěte také

„Seno musí být především dosušené. Kdybychom ho do balíku slisovali ještě za vlhka, mohlo by začít plesnivět. A když je tam vlhkost, stoupá uvnitř balíku i teplota, až seno zahoří,“ popisuje rizika Michal Vrána. Doteď se museli zemědělci při kontrole stavu sena spolehnout pouze na vlastní smysly a zkušenost.

Elektronický monitoring může podle Michala Vrány najít uplatnění například na odlehlejších loukách, kde balík leží delší dobu. Chránit se ho vyplatí, pokud budou ceny vysoko a o seno bude zájem. Pokud by se ale cena balíku rovnala ceně senzoru, nemá podle Vrány smysl do technologie investovat.

Internet věcí dosáhne všude

„Senzor využívá pohybové čidlo a nové sítě pro internet věcí,“ popisuje Pavel Plachký, pod jehož vedením brněnští experti čidlo vyvinuli. „Jejich předností je, že snadno prostupují jakýmikoli materiály – ať už stavebními prvky nebo právě senem. V tom se zásadně liší od standardních technologií, jako je GSM nebo wi-fi sítě, které tuto vlastnost nemají.“

Co dalšího by měl senzor umět, se ukáže během testování. Na trh by se podle vývojářů mohl dostat v řádu měsíců, možná i týdnů.

autoři: Daniel Mrázek , and
Spustit audio

Související