Suchá houska s horkým nápojem není snídaně, rozhodl německý soud

Suchá houska s kávou či čajem není snídaně, rozhodl o tom soud v západoněmeckém Münsteru. A nebylo to z dlouhé chvíle, ale kvůli jednomu netradičnímu daňovému sporu.

Jedna německá softwarová firma s osmdesáti zaměstnanci se rozhodla svým pracovníkům a klientům poskytovat ráno zdarma pečivo a k tomu kávu či čaj z automatu.

Finanční úřad si před časem na firmu posvítil a vyměřil jí za léta 2008 až 2011 dodatečnou daň za bezplatné poskytování jídla zaměstnancům ve formě snídaně. Za každého strávníka a každý pracovní den musela společnost zaplatit v přepočtu asi čtyřicet korun.

Společnost se kvůli dodatečné dani ohradila a případ putoval až k soudu. Ten nakonec rozhodl, že firma platit nemusí, protože suchá houska s horkým nápojem jako je čaj nebo káva není snídaně.

Podle soudu v Münsteru je potřeba doplnit suché pečivo máslem, pomazánkou nebo salámem či sýrem. Firma tak nakonec ušetřila.

Podle průzkumu společnosti Nielsen, která se zabývá návyky spotřebitelů, snídá osm z deseti Čechů. Nejraději se po ránu najíme doma. Jen čtvrtina lidí si nosí snídani do práce. A co se týče složení snídaně, jsou Češi dost rozmanití.

Oblíbené je slané i sladké pečivo, ale také sýry, salámy a v poslední době roste zejména spotřeba cereálií. Nejvíc si Češi snídaně užívají o víkendu. To jsou na stole častěji třeba i párky a vajíčka.

autor:
Spustit audio