Stupeň vulgarity byl nad míru, říká Radek Vondráček o demonstrantech na pietním aktu

Takhle si demokracii nepředstavuji, prohlásil šéf poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO poté, co jeho a premiéra vypískal dav demonstrantů během pietního aktu k 50. výročí srpnové okupace. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zdůrazňuje, že lidé se měli ovládnout.

 „Mrzelo mne, že se to týkalo piety, v místech padlo 17 českých občanů, alespoň po tu krátkou dobu se lidé mohli ovládnout a rozlišit, co je pietní akt a co je příležitost k politické demonstraci,“ říká Vondráček s tím, že stupeň vulgarity byl nad míru.

U tak významného výročí by podle něj měli nejvyšší představitelé být, připomíná také, že před Andrejem Babišem vystoupil na pietním aktu Milan Štěch. Ten byl, jak Vondráček říká, v komunistické straně déle než premiér Babiš.

„Chytí vás strašlivý vztek,“ vzpomíná na srpen 1968 Marta Kubišová

Marta Kubišová v Divadle Ungelt

Marta Kubišová stále ráda zpívá písničku Modlitbu pro Martu. Oblíbená skladba nebude chybět na koncertě na Václavském náměstí, který pořádá Český rozhlas společně s pražským magistrátem. Jak Marta Kubišová vzpomíná na srpen 1968?

„Vybrali si další záminku, pan Babiš nemá s invazí v roce 68 nic společného, co se týče evidence ve svazcích, tak vyhrál tři soudy,“ dodává.

Sám Vondráček v projevu řekl, že se za svobodu musí bojovat – svoboda jako jedna z nejvyšších hodnot nepřijde sama. „Násilí a totalitě se vždy musíte postavit,“ připomíná s tím, že nedemokratický přistup považuje, když někdo nenechá někoho domluvit.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio