Studenti plánují, že v neděli na pražském Albertově znovu uctí 17. listopad

18. listopad 2015

Na pražském Albertově se v neděli 22. listopadu znovu sejdou studenti. Akci svolávají poté, co některé studenty včera policie nepustila k pamětní desce připomínající začátek sametové revoluce. Bylo tam totiž shromáždění na podporu prezidenta Miloše Zemana.

Postup policie odsoudili mimo jiné europoslanci za KDU-ČSL Pavel Svoboda a Jiří Pospíšil za TOP 09, stejně jako předseda ODS Petr Fiala.

Prohlášení k incidentu dnes vydala také Studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „17. listopad je Mezinárodním dnem studenstva, a nakonec studenti nemohou ve slušnosti vyjádřit úctu těm, kteří za ně v uvozovkách bojovali,“ řekl Českému rozhlasu předseda Studentské rady Jiří Feryna.

Ochranka podle policie mohla pustit k desce jen několik studentů, protože v té době už skončila pyrotechnická prohlídka místa. Policisté by proto museli zkontrolovat všechny studenty, což podle policie nebylo možné.

Akci na podporu prezidenta podle webu pražského magistrátu oznámila 15. října Jelena Vičanová, podporovatelka prezidenta Miloše Zemana. Magistrát ohlášení o akcích pouze příjímá, zakázat je může jen ve výjimečných případech.

Policisté mohli podle Josefa Hrudky z Policejní akademie ČR studentům lépe vysvětlit, proč je nechtěli pustit na Albertov. Postup byl prý ale z hlediska práva v pořádku.

„Oprávnění zakázat vstup na určená místa je upraveno v paragrafu 43 zákona o policii. Je to naprosto běžné oprávnění. Mají ho k dispozici nejen policisté, ale i strážníci obecní policie. Policista mohl být trochu diplomatičtější, ale konkrétní důvod uvedl. Zákon hovoří o právním důvodu a on sdělil, že důvodem je plnění konkrétního úkonu policie,“ vysvětlil Hrudka.

Byla to připravená provokace, tvrdí Ovčáček

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka mohli studenti přijít na Albertov jindy než v době, kdy se blížil prezidentův projev. V České televizi také řekl, že studenti přišli hlavně provokovat.

„Jak se ukazuje, celé to byla od začátku připravená provokace. Mezi údajnými studenty, a to se dnes potvrdilo, byl i člověk, který se svléká na tiskových konferencích vlády, aktivista Pražského Majdanu,“ podotkl Ovčáček.

Prezidentův mluvčí zřejmě narážel na Marka Hilšera, který loni na začátku října pronikl společně s dalším mužem na Úřad vlády, kde polonazí, s vlajkou Evropské unie a NATO protestovali kvůli situaci na Ukrajině.

Ovčáčkova slova ale studenti odmítají. Na Albertov prý přišli s dostatečným předstihem a žádné provokativní akce nechystali.

„Rozhodně nebyly plánované žádné provokativní akce. Akce byla připravená na 11. hodinu právě proto, abychom se vyhnuli potenciálním problémům nebo konfliktům. A mělo jít o tichý, pietní, vzpomínkový akt bez jakýchkoli provokativních nebo podobných myšlenek,“ konstatoval jeden ze studentů Martin Kuthan.

autor: lov
Spustit audio