Studenti dvou zemí se ve workshopu vžijí do role původních obyvatel

27. duben 2022 15:00

V místech, kde kdysi žili společně Češi a Němci se setkali studenti z obou zemí. Konkrétně to bylo na šumavské Kvildě v rámci projektu Paměti národa s názvem Zaniklá Šumava očima studentů z Německa a jižních Čech. 

Dozvěděli se společně něco o historii, poznali opuštěné obce po odsunu Němců a zkusili si i společně – dvojjazyčně – spolupracovat.

Dvoudenní workshop uvedla scénka z filmu. Ukazuje příjezd Tomáš Garrigua Masaryka do Prahy, kde ho vítá dav lidí. Studenty má vtáhnout do atmosféry. Se scénou ale budou i dál pracovat. Vytvářet živé obrazy. Svůj obraz si vylosovali i studenti vimperského gymnázia, Iva Kaifrová a Zdeněk Žáček.

„Vylosovali jsme si kartičku, kde stojí kameraman vykloněný z okna vlaku,“ popisuje v reportáži Iva Kaifrová. Svůj obraz si připravuje i skupina německých studenů z gymnázia ve Waldkirchenu. Student Maxmilián bude se svými kolegy předvádět samotný příjezd prezidenta.

Projekt oceňuje i jejich učitelka, Jana Krišková: „To je všechno velmi důležité, protože ty děti tohle všechno, co, bylo po druhé světové válce, znají jenom z vyprávění.“

Studenti se v další části workshopu vžijí do role původních obyvatel, popisuje lektorka Jitka Dobravová. „Každý člen workshopu bude hrát historickou postavu, kterou si nastuduje, ale v rámci té postavy se stejně nakonec rozhoduje za sebe. Vzhledem k tomu, že se jedná o Čechy, Němce a Židy, kteří se spolu musí nějak domluvit, jsem zvědavá, jak to v té dvojjazyčnosti bude fungovat."

Později na studenty čeká kinovečer, kterým je provede dokumentarista Jan Blažek. Druhý den se němečtí i čeští studenti projdou národním parkem, krajem zaniklých německých osad.

Workshop Paměti národa bude pokračovat i v dalších týdnech. Přijedou ještě tři skupiny studentů, v každé jich bude zhruba 45.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online.

Vžít se a nahlédnout do česko-německých vztahů v průběhu dvacátého století vyjeli čeští a němečtí studenti, setkali se při workshopu organizace Paměť národa v šumavské Kvildě

 

Spustit audio