Štruncovy sady už nejsou nedobytné, vyplenili je turečtí nájezdníci

8. březen 2013

Porazili tam posledního vítěze Evropské ligy Atlétiko Madrid nebo druhý celek italské Serie A Neapol. Štruncovy sady byly v pohárové Evropě zatím nedobytné, ale teď už jejich kouzlo neplatí. Včera večer ho zrušili turečtí nájezdníci. Fotbalisté Plzně podlehli v prvním osmifinále Evropské ligy Fenerbahce Istanbul 0:1 a příští týden je čeká na asijském břehu bosporského průlivu těžká práce.

Turečtí fanoušci, kterých nakonec do Plzně dorazilo víc, než kolik jich proklouzlo s lístkem na stadion, byli rozverní už před zápasem – a vydrželo jim to samozřejmě i po něm. Ze dvou hlavních důvodů.

Za prvé, Plzeňským se zápas vůbec nepovedl, mimo jiné proto, že dirigent hry Pavel Horváth – což symbolizovalo celý plzeňský výkon – nebyl úplně v pořádku, protože svou nemoc doléčil na poslední chvíli.

„Pavlovi dělal pohyb hráčů dost velký problém, samozřejmě to asi bylo zapříčiněno tím, že se začal připravovat až dva dny před zápasem,“ říkal trenér plzeňského týmu Pavel Vrba po zápase.

No a za druhé, Fenerbahce Istanbul byl na Plzeň velmi dobře připraven, na rozdíl od minulých soupeřů Viktoriánů v Evropské lize, a vůbec nic nepodcenil. Turecký tým byl takticky velmi vyspělý, vyzrálý a hru měl velmi dobře organizovanou.

„Byl to nejlepší mančaft, proti kterému jsme zatím hráli. Pro každého je nepříjemné, když nalezou na hráče, doráží je hodně rychle. My jsme měli o to míň času na kombinaci a kolikrát to pak bylo i vidět, že nám to nevyšlo. Věděli, že máme sílu dopředu, takže nechtěli hrát jako Neapol – asi by byli blázni, kdyby tak hráli,“ usmál se posmutněle Vladimír Darida, kterému se rozehrávka také vůbec nedařila.

Plzeň tedy prohrála s Fenerbahce 0:1 a příští týden na asijské části průlivu Bospor to budou mít Viktoriáni s postupem do čtvrtfinále Evropské ligy velmi těžké.

autoři: jch , tej
Spustit audio