Střížkovští Bohemians napadají sestup z druhé ligy, spor míří k arbitráži

22. leden 2015
Zprávy

Až k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne došel spor střížkovských Bohemians s Fotbalovou asociací České republiky. Pražský klub nesouhlasí se svým sestupem z druhé ligy do třetí nejvyšší soutěže i přesto, že skončil na předposledním a tedy sestupovém místě.

Týmy z čela třetí ligy totiž odmítly postup do druhé. Včetně Kolína, který nakonec s postupem souhlasil, ale předtím už byl nalosovaný znovu do třetí nejvyšší soutěže v české hierarchii.

My se už můžeme jen domnívat, co se stalo, že se nakonec rozhodl postoupit, když předtím nechtěl. To je právě předmětem řízení u soudu, co se stalo, že se rozhodl postoupit. Nicméně FAČR nabízel účast i dalším mužstvům v ČFL, což nabízet neměl podle platných a učinných předpisů,“ prohlašuje právnička klubu Monika Nezbedová.

Střížkovské mužstvo tak hraje třetí nejvyšší soutěž, Kolín druhou. Pražský klub si stěžuje také na to, že jeho působení ve druhé lize nebylo řádně ukončeno. Nejprve se totiž mají uzavírat vyšší soutěže, tentokrát to ale bylo naopak.

„FAČR na konci minulého soutěžního ročníku z důvodů, o kterých můžeme jen spekulovat, konal nejprve tzv. losovací aktiv řídící nižší soutěže, kam už nás rozlosoval a rozlosoval tam i Kolín. Následně se konalo ligové shromáždění, které mělo ukončit soutěžní roční vyšších soutěží,“ pokračuje právnička.

Zástupci Bohemians Praha už prý na Ligové shromáždění po posledním kole soutěžního ročníku nesměli. „Na ligové shromáždění jsme byli pozváni, ale nebyli jsme vpuštěni. U dveří nám pan Dr. Lubas řekl: ‚Sestoupili jste a tady nemáte co dělat‘,“ dodává Monika Nezbedová.

Klub z pražského Střížkova si podle ní pohoršil nejen po sportovní stránce, ale se sestupem také odešli dva významní sponzoři. Celkovou částku, o kterou tímto přišel, vyčíslil pražský klub na 6,8 milionu korun.

FAČR se vyjádří až po rozhodnutí

K arbitráži do Lausanne Bohemians zamířili poté, co nedostali odpověď od odvolací komise ani od Výkonného výboru Fotbalové asociace.

„Fotbalový klub Bohemians Praha a.s. využil svého práva vyplývajícího z článku 29 odst. 2 Stanov FAČR a rozhodl se hájit své právo u CAS. V současné chvíli nejsme schopni poskytnout bližší informace k tomuto případu, a to zejména s ohledem na skutečnost, že se toto nachází v samém počátku, resp. před prvním jednání,“ říká tiskový mluvčí Fotbalové asociace Ondřej Lípa.

„K případu se budeme schopni vyjádřit poté, kdy bude pravomocně rozhodnuto ve věci,“ přislíbil vyjádření mluvčí FAČR.

Mezinárodní sportovní arbitráž ve švýcarském Lausanne se bude případu věnovat 17. února.

autoři: jkb , fk , vman , Petr Hašek
Spustit audio