Stříbrný Michal Krčmář: Na pódiu jsem byl jedinkrát v životě

11. únor 2018

Druhou českou medaili na olympiádě v Pchjongčchangu vybojoval biatlonista Michal Krčmář. Doběhl druhý ve sprintu na deset kilometrů. Životním výkonem navázal na sobotní bronz kolegyně Veroniky Vítkové. Českému rozhlasu chvíli po závodě poskytl rozhovor.

Michale, gratuluji ke stříbru. Vy máte stále slzy v očích. Jaké jsou to pro vás okamžiky?
Nevím, co mám říkat. Jsem absolutně zaskočený. Zkusím to shrnout jednoduše. Na pódiu jsem byl ve Světovém poháru jedinkrát v životě, ve sprintu jsem byl nejlépe osmý a teď mám najednou stříbro z olympiády.

Já vím, že olympijské závody jsou plné překvapení, ale tohle je něco neuvěřitelného. Ve mně nepřevládá ani tak radost, jako spíš vděk a satisfakce kvůli celému týmu.

Je někdo, komu byste chtěl jmenovitě poděkovat?
Já bych nechtěl vůbec jmenovat, ale musím. Ondra Moravec, Michal Šlesingr a Jarda Soukup. To jsou tři kluci, kteří mě dostali nahoru. Za nima jsem vzhlížel. Jim třem strašně moc vděčím za tenhle úspěch.

2018-02-11t121755z_1_180211-132945_vman.jpg

Před čtyřmi lety jsem se ptal Jaroslava Soukupa, kterého jste také zmínil, jestli je to pro něj nejlepší den v životě. Co pro vás?
Já si myslím, že jsou ještě určitě důležitější věci než sport. Furt si to ještě užívám, určitě je to nádherný den, ale myslím si, že v životě přijdou ještě další dny, které budou krásné. Tohle je úplně úžasné.

Mnozí favorité na střelnici selhali. Jak jste to zvládl, že jste nechyboval ani jednou
Já nevím. Na trénincích jsem se tu trochu trápil, ale to bylo spíš kvůli hlavě. Během sobotního tréninku ale přišel zlom a já se začal cítit lépe.

Možná je to nejapná otázka, ale vy jste bojoval i o zlato. Nemrzí vás to, přeci jen vám uniklo o čtyři sekundy?
Já jsem bojoval, nechal jsem tam všechno. Nemrzí mě to, jel jsem na maximum a nemůžu si vytknout vůbec nic.

stribro_krcmar_180211-131648_vman.png

Jak vidíte své šance před pondělním stíhacím závodem?
Startovní pole bude hodně vyrovnané. Je to nový závod a pojede se takřka od nuly, takže uvidíme, co mi to přinese. Bude to pro mě těžké startovat z této pozice, ve které jsem nikdy nebyl.

Stihne se alespoň drobná oslava?
Myslím, že v tuhle chvíli ne. Zítra je závod, na který chci být připravený.

autor: jsu | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.