Středula: Vláda jen slibuje, ale nekoná jako země kolem nás

5. září 2022

Odboráři v Praze dopoledne zahájí svůj mítink kvůli energetické krizi a zdražování. Vyzvou vládu, aby jednala rychle. Do hlavního města kvůli tomu míří tisícovka lidí z 30 různých odborových svazů. Podrobnosti přibližuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a zároveň kandidát na prezidenta Josef Středula.

Na sociálních sítích píšete: „Pokud nebudeš, vládo, konat, budeme nuceni konat my.“ Co máte na mysli těmi důraznějšími akcemi? Demonstrace? Stávky? Obojí?

Od ledna jsme vládu varovali před rostoucí inflací, doporučovali jsme kroky, které má dělat. A vláda celých osm měsíců nekonala tak, aby zmírnila dopady toho, co už nás v lednu roku 2022 čekalo. A to bez ohledu na to, zda v únoru přišla válka mezi Ruskem a Ukrajinou.

Čtěte také

Výsledkem toho je, že máme jednu z nejvyšších inflací v zemích EU, lidé mají obrovské problémy zvládnout výdaje s tím spojené. A netýká se to pouze lidí, ale i firem, které dávají jasně najevo, že jsou ohroženy. To je důvod, proč toto konáme.

Každopádně náš manifestační mítink je tradicí od roku 2015 a dnes zveřejníme nejen to, co se nám nelíbí, ale také to, jakým způsobem budeme postupovat. V závěru mítinku zveřejníme i naše další akce.

A co by měl podle vás kabinet Petra Fialy udělat tedy jako první?

V tuto chvíli nastavit okamžitě pomoc firmám nebo lidem. Jestli tak neučiní, nemůže to dopadnout dobře. Ale na to měla vláda už osm měsíců, tyto neustále sliby jsou zoufalé… Vláda doteď neučinila nic z rejstříku, který udělaly sousední země. Zejména neučinila nic s cenovým růstem, nechala ho volně běžet.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související