Středočeský kraj přišel s návrhem koncepce zdravotnictví, Na Slovensku přijali nový zákon, V Paříži se zřítila část střechy nad terminálem letiště

29. květen 2004
Týden v tahu

Hejtman Stredočeského kraje Petr Bendl (ODS) a Karel Machovec z ČSSD diskutovali s Hanou Hikelovou o návrhu koncepce zdravotnictví, kterou Středočeský kraj vypracoval, ale která se sociálním demokratům nelíbí. Na pařížském letišti se zřítila část střechy nad terminálem a zahynuli 4 lidé. Jedním z nich měla být údajně i češka. Šlo ovšem pouze o nedorozumění s odcizenám pasem.

Přehled příspěvků

Hana Hikelová : Vládní koncepce zdravotnictví bude nejdříve na podzim. Středočeský kraj ale vypracoval vlastní materiál, ten se nelíbí sociálním demokratům. V Duelu o tom budeme diskutovat s hejtmanem Petrem Bendlem z ODS a Karlem Machovcem z ČSSD.

Na pařížském letišti Charlese de Gaulla se zřítila část střechy nad terminálem. Zahynuli čtyři lidé.

Slovenský parlament po několikaletých sporech přijal zákon o konfliktu zájmů. Řada veřejných činitelů, ale i jejich rodinných příslušníků bude muset podávat daňová a majetková přiznání.

To jsou některé události končícího dvaadvacátého týdne tohoto roku. Pohled na ně vám nabídneme v následujících minutách. Hezký podvečer ve společnosti Radiožurnálu vám poslední květnovou sobotu přeje Hana Hikelová.

Duel - vládní koncepce zdravotnictví

Hana Hikelová : Středočeský kraj před nedávnem schválil koncepci zdravotnictví. Ta počítá s vytvořením čtyř oblastních nemocnic v Mladé Boleslavi, Kolíně, Příbrami a v Kladně. Z těch by se měly stát akciové společnosti. Část dalších, menších nemocnic hodlá kraj v budoucnu pronajímat. Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl probíral tento týden zmíněný materiál s ministrem zdravotnictví Josefem Kubínyim. Ministr ocenil, že kraj nechce budovat novou krajskou nemocnici, ale využije u specializované péče nabídky Prahy. Vyzdvihl i technické zpracování koncepce. Chybělo mu ale načasování jednotlivých kroků a rozdílný byl i jeho pohled na privatizaci nemocnic. Ve studiu jsou se mnou nyní hejtman Středočeského kraje Petr Bendl z ODS, hezké odpoledne.

Host (Per Bendl): Hezké odpoledne.

Hana Hikelová : A Karel Machovec z ČSSD, i vám hezké odpoledne.

Host (Karel Machovec): Děkuji, dobrý den.

Hana Hikelová : Vládní koncepce zdravotnictví stále neexistuje, Středočeský kraj se tuto situaci s financováním a systémem zdravotnictví rozhodl vzít do svých rukou, proč jste se, pane hejtmane, přiklonili k variantě vytvoření akciových společností z těch čtyř podle vás strategických nemocnic?

Host (Per Bendl): Tak, je to jak říkáte. My jsme převzali nemocnice předlužené, vybydlené, některé na pokraji krachu a my jsme museli začít něco dělat, už ne, jsme nemohli dělat meleme, meleme, to ,co dělala vláda před tím, čekala, až dopadnou nemocnice na kraj a s tím, že to budou kraje řešit ty nepříjemné záležitosti. My jsme nechali udělat finanční rozbory, nechali jsme zkontrolovat nemocnice, nechali jsme projít ředitele novými výběrovými řízeními, aby nám sdělili, jak chtějí tu situaci řešit a jak to vidí a z těch analýz, které potom jsme měli k dispozici vyšlo zcela jednoznačně, že nejlepší způsob, jak řešit situaci v nemocnicích je jejich transformace na obchodní společnosti.

Hana Hikelová : Pane Machovče, sociální demokraté tuto koncepci nazývají privatizačním plánem, i když ta koncepce jinak velmi rozsáhlá řeší v podstatě všechny směry, které se asi v systému zdravotnictví řešit dají, proč to nazýváte privatizačním plánem a ne koncepcí?

Host (Karel Machovec): Protože tou základní myšlenkou této koncepce je privatizace nemocnic, je to majetková privatizace, je to převod na obchodní společnosti. Sociální demokracie z principu odmítá ve zdravotnictví byznys, což je parketa pana hejtmana Bendla, což je parketa pana Rubáše, to jsou hesla trh vyřeší vše, modrá šance předpokládá v této chvíli privatizaci veřejného sektoru jako celku. My říkáme, že zdravotnictví je veřejná služba, jejíž účelem je nikoliv vytvářet zisk, tedy dělat byznys, ale poskytovat dostupnou a kvalitní zdravotní péči.

Host (Per Bendl): No a vy přeci ale dobře víte, pane kolego, že účelem transformace příspěvkových organizací na obchodní společnosti nebylo vytváření zisku, to říkáte jenom populistické věty místo toho, abyste řešil ten vnitřek, jako takový. Vy přeci víte, že chybí motivace lékařů uvnitř toho systému, víte, že nemocnice jsou vybydlené, víte, že neexistuje legislativa pro neziskové organizace, víte, že nestane-li se něco pozitivního, tak některé nemocnice už byly před krachem, a to to, že krajské vedení muselo tu situaci řešit a muselo hledat, jak z toho cestu ven, to také dobře víte. Vy teď útočíte na něco, co jste vlastně sami napáchali, co jste přivedli téměř ke krachu.

Host (Karel Machovec): Pane hejtmane, nezlobte se na mě, systém zdravotnictví byl tady založen v devadesátých letech, za vlády ODS, pana Rubáše, pana Loma a dalších. My jsme ten systém zdědili a ten systém je samozřejmě problematický. Je problematický všude v Evropě. A k tomu zadlužení, jenom k tomu zadlužení těch krajských nemocnic, vy vždycky zapomenete na jednu větu, ano, převzali jsme nemocnice zadlužené, ale zapomenete dodat to B, kolik sem vláda nasypala peněz. 486 milionů šlo do oddlužení krajských nemocnic, to znamená vy teď dneska ty krajské nemocnice s těmito penězmi vemete, vemete je s těmi státními dotacemi, které do nich přicházejí a předáte je soukromému investorovi. To je přece blbost, ale já ...

Hana Hikelová : Pane Machovče, ale ty peníze, které dávala vláda, byly, jestli se nepletu, na pokrytí těch starých dluhů, to znamená, že pokryly staré dluhy a ty peníze jsou pryč.

Host (Karel Machovec): Ano, na pokrytí starých dluhů a nové dluhy jsou tedy za současným zřizovatelem.

Host (Per Bendl): Ne jestli, můžu to v klidu vysvětlit. Vy zapomínáte a zamlčujete dvě věci. První, že sociální demokracie je u vlády déle, než kdy ODS byla, to je fakt, ze kterého se nevyvlíknete a vy jste měli šanci s tím něco udělat a neudělali jste to a za druhé, jestliže říkáte, že kraj dostal 486 milionů korun na oddlužení, pak také přiznejte, že dluhy byly 650, a to nepočítám dluhy, které jsou ve vztahu k odpisům a vybydlenosti. Takže to, co vy říkáte, že bylo pokryto, zdaleka pokryto nebylo.

Host (Karel Machovec): Pane hejtmane, zadlužení těch nemocnic ve vztahu závazky po lhůtě splatnosti mínus pohledávky, bylo plně pokryto státem. To, že vy jste ...

Host (Per Bendl): To není pravda, to je lež.

Host (Karel Machovec): ... ve své koncepci , není to lež, je to pravda, prostě ty nemocnice byly oddluženy a byly oddluženy více, než nadstandardním způsobem. Nezlobte se na mě ...

Host (Per Bendl): Není to pravda.

Host (Karel Machovec): ... je to tak.

Hana Hikelová : Tak tady se neshodnete, podobně jako se ale neshodnou ti další hejtmané z dalších krajů, protože všichni hejtmani tvrdí, že peníze, které poskytl stát nestačily na oddlužení.

Host (Karel Machovec): Vždycky budou tvrdit, že je málo, vždycky každý tvrdí, že stát dává málo.

Host (Per Bendl): Ale vy teďko jako smícháte hrušky s jabkama, prostě vláda, a to na základě tlaku krajů, a to významného tlaku krajů, protože s nejdřív k těm dluhům nechtěla znát vůbec, nám dala zhruba dvě třetiny těch dluhů, které nemocnice měly a vůbec nepokryla tu vybydlenost, jako takovou, takže aspoň toto přiznejte, buďte korektní.

Host (Karel Machovec): Ta vybydlenost nevznikla pouze za vlády sociální demokracie, pane hejtmane, ta vznikla za vlády i ODS.

Host (Per Bendl): Nemocnice byly oddluženy v roce 97.

Host (Karel Machovec): Jeden a půl miliardou korun.

Hana Hikelová : Pane Machovče, ale vraťme se k té částce, kterou ministerstvo financí poskytlo, i oficiální zpráva ministerstva financí mluví o dvou třetinách oddlužení nemocnic, to znamená, že je to oficiální částka z ministerstva financí.

Host (Karel Machovec): Dvě třetiny oddlužení, ale tvrdím, že pokryla rozdíl mezi závazky a mezi pohledávkami.

Host (Per Bendl): Není to pravda.

Hana Hikelová : Jaké formy byste zvolil na místě pana hejtmana vy?

Host (Karel Machovec): My doporučujeme tu formu, která ve světě převládá, to jsou neziskové organizace.

Host (Per Bendl): A proč už jste to dávno neudělali, jste šest let ve vládě.

Host (Karel Machovec): A upřímně řečeno, neudělali jsme to třeba proto, že zákon o neziskových organizacích, který byl v Parlamentu v roce tuším 99 tehdejší opoziční ...

Host (Per Bendl): Pane kolego, šest let jste ve vládě.

Host (Karel Machovec): Opoziční smlouva shodila, to byl poslední pokus, jak neziskové organizace dostat. Neziskové organizace se podařilo do legislativy dostat pouze u ministerstva školství a teď je snaha zákonem o zdravotnických zařízeních dostat tento institut i do zdravotnických zařízení, to znamená, neříkejte, že vláda nic nedělá. A pokuď chcete o tomhle tom mluvit, tak se podívejte na chování svých kolegů v Parlamentu. Apriori s čím přijde sociální demokracie, s čím přijde vláda, je apriori prostě špatné, tak se na tom dohodněme, že teda je všechno špatně a dělejme to podle toho. Já si myslím, že systém řešení zdravotnictví je otázka konsensu politických stran, nikoliv prosazování jedné ideje na úkor druhé. A to nevyřešíte pouze tím, že zefektivníte hospodaření.

Host (Per Bendl): Vy utíkáte od faktu, že ...

Hana Hikelová : Pane hejtmane ...

Host (Karel Machovec): A ještě, ještě jednu poznámku. Příbram. Klasický příklad Příbram. Dvě nemocnice, jedna řízená okresním úřadem, druhá řízená ministerstvem zdravotnictví. Vyrovnané hospodaření, vyrovnaný rozpočet měla bohužel z vašeho hlediska ta, která byla řízena ministerstvem zdravotnictví. Ta, co byla řízena okresním úřadem, potažmo vaším dnešním senátorem, tak ta byla v největší ztrátě ze všech nemocnic.

Hana Hikelová : Pane Machovče, nechme reagovat pana hejtmana.

Host (Per Bendl): Protože pan Machovec by se nemohl podívat lidem v Příbrami do očí, kdyby jim tohle to tam chtěl tvrdit.

Host (Karel Machovec): Ale klidně.

Host (Per Bendl): Můžu domluvit?

Host (Karel Machovec): Určitě.

Host (Per Bendl): Děkuju vám. Protože skutečnost byla taková, že všichni dlouhou dobu věděli a váš sociálně demokratický ministr jakbysmet, že je nutné ty dvě nemocnice sloučit. To, že takzvaná ministerská nemocnice měla vyrovnané hospodaření, k tomu mohu jenom dodat, že příbramská ministerská nemocnice měla svoji ordinaci na ministerstvu zdravotnictví, to určitě mělo pozitivní vliv ...

Host (Karel Machovec): To je snad v pořádku.

Host (Per Bendl): ... pozitivní vliv na hospodaření této nemocnice.

Host (Karel Machovec): Určitě.

Host (Per Bendl): A ta druhá nemocnice byla jak vy říkáte okresní, a také dobře víte . .

Host (Karel Machovec): A špatně řízená . .

Host (Per Bendl): ... že jí, jistě, a kdo řídil okresní úřady? Ministerstvo vnitra, kdo je odpovědný nebo kdo byl, nechte mě domluvit, pane Machovec, kdo byl odpovědný za funguvání okresních úřadů a jejich přednostů? Ministr vnitra a vláda, tak proč jste s tím něco nedělali, když si teďko stěžujete?

Host (Karel Machovec): Pane hejtmane, vy chcete říci, že v prostředí opoziční smlouvy by bylo možné vašeho hejtmana, vašeho senátora odvolat?

Host (Per Bendl): Samozřejmě. Samozřejmě.

Host (Karel Machovec): Vašeho kandidáta na senátora? To si děláte legraci.

Host (Per Bendl): Samozřejmě.

Hana Hikelová : Ale, pane Machovče, vy jste zmiňoval ještě kritiku, že ODS v Parlamentu blokuje veškerá usnesení a veškeré zákony o zdravotnictví. Jak na toto budete reagovat, pane hejtmane?

Host (Per Bendl): Není to pravda, to prostě pan Machovec akorát mate. I kdybych připustil, jakkoliv s tím naprosto nesouhlasím, že před těmi třemi, čtyřmi, pěti lety, už jste na to měli dva roky a proč nic neděláte, proč nejsou teda návrhy na stole? Proč už nejsou schválený? Vždyť to přeci, na to nemůžete mít argument.

Host (Karel Machovec): Ale mám na to argument, mám na to argument.

Hana Hikelová : Jaký?

Host (Karel Machovec): Musí se, za prvé ty zákony je potřeba pečlivě připravit.

Host (Per Bendl): To není otázka špatnou ministryni zdravotnictví, kterou musel pan premiér vyhodit z vlády.

Host (Karel Machovec): Tu hodnotíte vy, já si dovolím tvrdit, že . .

Host (Per Bendl): Tu ohodnotil pan premiér tím, že ji vyhodil.

Host (Karel Machovec): Já si dovolím tvrdit, že zdravotnictví nestojí pouze na ministryni zdravotnictví. Zdravotnictví je bohužel komplexní záležitost, která se týká jak financí, tak se týká ministerstva zdravotnictví, stejně tak . .

Host (Per Bendl): Takže je to chyba i ministerstva financí...

Hana Hikelová : Ale pravda je taková, že koncepce zdravotnictví stále není, i když těch termínů i v médiích bylo zmiňováno několik, byly to termíny, které zmiňoval i premiér Špidla.

Host (Karel Machovec): Já se domnívám, že změna koncepce takto složitých systémů, jako je důchodový systém, zdravotnictví, sociální systém, je věc na léta, to není otázka toho, že si nějaká ministryně někde sedne a něco napíše. To je prostě problém systémovej...

Host (Per Bendl): Správně, ale vy jste ve vládě šest let.

Host (Karel Machovec): Jsme ve vládě šest let, jako předtím byla ODS sedm let a nastavila tenhle ten hloupej systém.

Host (Per Bendl): To ne, a vy jste s tím šest let nic nedělali.

Host (Karel Machovec): Protože je to velmi složité, pane hejtmane. Když postavíte barák na špatných základech ...

Host (Per Bendl): Já vím, že je to složitý, proto existuje koncepce zdravotnictví ve středních Čechách

Host (Karel Machovec): ... a ten barák většinou spadne a prostě ten základ byl špatný.

Hana Hikelová : My jsme teď mluvili o tom převodu na akciové společnosti, nicméně část dalších nemocnic v budoucnu by mělo být pronajímáno. Pronajímaly by se ovšem pouze činnosti, jestli jsem to z té koncepce zdravotnictví pochopila správně.

Host (Per Bendl): Určitě ano, my chceme ten majetek, jako takový si nechat a pronajmout zejména takové ty malé nemocnice, stejně tak, jako už to řadu let dělají města a obce, protože máme i zkušenost velmi pozitivní, že zpravidla ty privátní nemocnice, které existují, mají nejenom vyrovnané hospodaření, ale dokonce personál je tam, a to ve všech úrovních, placen lépe, než v našich krajských nebo státních. Proto také jsem kvitoval, když se mnou pan ministr zdravotnictví souhlasil v tom, že je nutné změnit systém odměňování jednotlivých, resortů jako takového, což konec konců naše koncepce, jako taková, říká také.

Hana Hikelová : To znamená, že ministr zdravotnictví v podstatě souhlasil s vaší koncepcí? S koncepcí, kterou vypracoval Středočeský kraj?

Host (Per Bendl): Tak sám ministr včera na jednom z rozhlasů prohlásil, že mu na celé koncepci, což je sto šedesátistránkový materiál, vadí jedna, jediná věta, kterou jsme si vysvětlili a já jsem panu ministrovi sdělil totéž, co jsem říkal i sociálním demokratům, že jde o materiál otevřený, že mohou přinášet nové návrhy a tak dál. Jemu vadilo třeba tempo, v tom materiálu není zcela jednoznačně vymezené tempo těch kroků, které chceme udělat a já jsem říkal, to jsou věci, které jsou bezesporu k diskusi a my nejsme šílenci, kteří by chtěli ze dne na den zprivatizovat celé zdravotnictví a ani to nemáme v úmyslu. My zkrátka chceme transformovat ty základní páteřní nemocnice na obchodní nemocnice a takové ty malé, zpravidla velmi předlužené, ty chceme pronajmout. Uvidíme, co to udělá, když bude mít za pět, za deset let zájem ten nájemce si nemocnici koupit, tak proč ne? Zrovna tak transformace těch nemocnic, my jsme připraveni v nějakém pomalém tempu pouštět privátního investora, rozhodně nechceme rozkomíhat tu loď a vylít s vaničkou i dítě, a to sociální demokraté vědí. Místo toho chodí mezi lidi a s transparenty typu Nemocnice pro bohaté, to je vytváření, řeknu, téměř třídní společnosti, něčeho, co tady bylo před rokem 48 nebo v roce 48.

Hana Hikelová : Pane Machovče, pan ministr příliš výhrad ani podle zprávy ČTK neměl ke středočeské koncepci zdravotnictví. Znamená to, že v rámci sociální demokracie nejsou tak jednotné postoje ke zdravotnictví, jako takovému?

Host (Karel Machovec): Ne, já si myslím, že stanovisko ministra se v tomto shoduje s naším. My jsme taky neměli na zastupitelstvo problém s tou první, rozsáhlou částí koncepce, která se týkala analytiky, statistických údajů, návrhů na restrukturalizaci lůžkového fondu. Byli bysme blázni, kdybychom proti tomuto byli, ale problém je v tom systémovém řešení. To znamená, převodu na obchodní společnosti a to je podle mého názoru byť na dvou stránkách, ale to je sukus toho materiálu, to je to nejdůležitější, co v tom materiálu je napsáno.

Host (Per Bendl): Chceme důraz na fungování té zdravotní sítě, sítě zdravotní péče, jako takové, klást na kvalitní fungování záchranné služby a to je to nejdůležitější, co v tom materiálu je. Ne podle vás ten sukus těch dvou vět a podobně. To zkrátka ten, vy jste nepochopil celý ten materiál...

Host (Karel Machovec): Ale pochopil velmi dobře.

Host (Per Bendl): ... a to mě velmi mrzí.

Hana Hikelová : Koncepce Středočeského kraje je svým způsobem ojedinělá v České republice. Už jsme zmiňovali, že není koncepce vládní, není ani koncepce pražská zatím dokončená, na které je Středočeský kraj velmi závislý. Pane hejtmane, máte informace, kdy půjde sladit tu koncepci pražskou se středočeskou, protože takto je to skutečně spíše osamocený krok a bez koncepce pražské asi ten Středočeský kraj nemůže úplně fungovat.

Host (Per Bendl): To je další blamáž sociální demokracie, která útočí na koncepci ve Středočeském kraji a sama není schopná dát dohromady za těch více jak 6 let, kdy je u vlády, koncepci zdravotnictví ani v Praze, natož pak v celé České republice s tím, že pro nás je samozřejmě důležitá. Bylo to jedno z témat, o kterém jsem mluvil včera s ministrem zdravotnictví, který zkrátka je nový, minulá ministryně se nepodařila, tak bude muset mít nějaký čas pravděpodobně na to, aby ten materiál dal dohromady. Pan ministr mi řekl, že součástí celkové koncepce zdravotnictví České republiky bude i koncepce pražská, že počítá s tím, že budeme působit jako konzultanti nebo něco v této podobě. Já jsem řekl, že jsme připraveni komunikovat, že máme zájem na stabilizaci toho systému fungování zdravotnictví.

Hana Hikelová : Znamená to, že pražská zdravotnická zařízení budou sloužit standardním způsobem obyvatelům Středočeského kraje? Už se tam vyřešil ten problém, který jste měl právě s ministryní Součkovou?

Host (Per Bendl): I tohle je věc, o které začal dokonce sám pan ministr, že by rád, aby se tahle ta záležitost už ukončila, já jsem to přivítal, protože z té korespondence, kterou jsme měli s ministerstvem zdravotnictví vyplývalo, že se hodlá takováto změna udělat a že bude od 1. ledna, ta situace naštěstí nenastala a my jsme se domluvili na tom, že bychom chtěli demonstrovat nějakým materiálem, dohodou, deklarací, já nevím čím, to musí právníci, jednoznačně sdělit navenek občanům, že se mohou obrátit na jakoukoliv nemocnici s tím, že garantujeme, že v případě, že se tak nestane a nebudou přijati, budeme činit personální opatření v rámci svých kompetencí.

Hana Hikelová : Pane Machovče, co vy uděláte teď pro to, aby byla přijata jak pražská, tak ta celostátní koncepce, jako zástupce za ČSSD?

Host (Karel Machovec): Jenom drobné poznámky, vyloženě na okraj. Sociální demokracie v krajském zastupitelstvu právě kritizovala tenhleten moment, že koncepce Středočeského kraje není možná bez koncepce pražské, že tyto koncepce musí být společné. Tady prostě máme na věc naprosto stejný názor. Pokud se týká chybějící pražské koncepce, tak já řeknu pouze tři jména, Koukal, Kasl, Bém. To jsou lidi, kteří jsou zodpovědní za předložení této koncepce ...

Host (Per Bendl): Jak to můžete říct, pane kolego ...

Host (Karel Machovec): Jsou to primátoři Prahy...

Host (Per Bendl): Jak to můžete říct, vždyť zdravotnická zařízení tady zřizuje ministerstvo zdravotnictví.

Host (Karel Machovec): Ale koncepci musí udělat Praha.

Host (Per Bendl): Ale jak je musí ...

Hana Hikelová : Fakultní nemocnice v Praze řídí ministerstvo zdravotnictví.

Host (Karel Machovec): Fakultní nemocnici řídí ministerstvo zdravotnictví.

Host (Per Bendl): To snad nemyslíte vážně.

Host (Karel Machovec): Ministerstvo zdravotnictví řídí a pan, pokud vím, nový ministr přišel s dobrou myšlenkou, sloučení tří fakultních nemocnic, ale pražská koncepce je taky o něčem malinko jiném, než jenom o fakultních nemocnicích. Je to o návaznosti na střední Čechy.

Host (Per Bendl): To snad ani není pravda.

Host (Karel Machovec): Ale je to pravda.

Hana Hikelová : Já děkuju mým dnešním hostům, hejtmanu Středočeského kraje za ODS Petru Bendlovi a Karlu Machovcovi z ČSSD, těším se opět někdy na slyšenou.

Omyl s ukradeným pasem, jak je to s cestovními doklady

Hana Hikelová : V neděli se zřítila část střechy na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Při neštěstí zahynuli čtyři lidé. Asi jste v týdnu zaznamenali rozporuplné informace, které jsme z Francie a nejen odtamtud dostávali. Oproti původním informacím není mezi oběťmi žádný Čech. Z našeho vysílání jste asi zaznamenali i to, že Martina Malá, která měla zahynout na francouzském letišti nezahynula proto, že jí byl pouze odcizen pas, na který cestovala jiná žena. Více už ale od Michaely Veteškové.

Michaela Vetešková : Pod troskami zřícené střechy na pařížském letišti měla zemřít také občanka České republiky. Náš konzulát o tom informovaly francouzské úřady už v den neštěstí. Ministerstvo zahraničí o tom pak dalo vědět policii, aby vyrozuměla pozůstalé. Když ale policisté zaklepali u dveří bytu paní Martiny Malé, ke svému překvapení zjistili, že je doma. S pasem paní Martiny cestovala jiná žena, údajně Ukrajinka. Ona sama ve Francii nikdy nebyla.

Host (Martina Malá): Když jsem zjistila, že jde o mě, tak mě to přišlo hrozně legrační, takže já jsem se začala smát a ti policisti na mě koukali, jako že jsem se asi zbláznila v tu chvíli, tak jsem jim vysvětlila, že ten pas mi byl ukraden a že jsem to nahlásila a že to teda nejsem já. Ještě mi svitla taková naděje, že ten pas se mi vrátí zpátky, protože tam mám americký vízum, ale bohužel teda mi řekli, že se to bude dlouze vyšetřovat, takže už ho asi nikdy neuvidím.

Michaela Vetešková : Kdy vám ten pas asi ukradli?

Host (Martina Malá): Začátkem roku, tady v Praze. Já jsem to nahlásila vlastně i s tím, že tam mám teda to vízum, kdyby na něj chtěl někdo vycestovat do těch Států, protože kdyby se tam někdo dostal, tak mě už by ho nikdy nedali a minulej tejden jsem dostala vyrozumění, že pas se nenašel a že nadále po tom pachateli že se pátrá, no. A to bylo nějak ve čtvrtek nebo v pátek mi to přišlo to vyrozumění a v pondělí přišli ti policisti, teda že s tím pasem teda mě našli mrtvou vlastně v tý Francii, no tak že asi tak.

Michaela Vetešková : Omluvili se vám?

Host (Martina Malá): Oni z toho byli docela překvapení, takže odešli, dál jsme to neřešili, no.

Hana Hikelová : U telefonu je teď Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vnitra, hezký den.

Host (Marie Masaříková): Dobrý den.

Hana Hikelová : My jsme mluvili o konkrétním zneužití cestovního dokladu. Máme nějakou nebo máte nějakou statistiku, kolik pasů je přibližně ročně naším občanům odcizeno?

Host (Marie Masaříková): Co se týče počtu, které občané hlásí jako odcizené pasy, tak ty se pohybují řádově k tisícu. Nicméně nemůžeme říct, že všechny tyto pasy byly použity za nějakým účelem zneužití nebo falzifikace. Co se týče těch samotných falzů, tak můžu říct, že v loňském roce jenom na letišti Praha Ruzyně se podařilo cizinecké policii zadržet 140 cestovních pasů, které byly falzifikovaný.

Hana Hikelová : Kdo a na co nejčastěji ukradené doklady zneužívá?

Host (Marie Masaříková): Podle poznatků cizinecké policie se jedná zejména o občany zemí, které nejsou členskými státy Evropské unie a používají je zejména k legalizaci nebo víceméně k těm nelegálním pobytům na území jiných členských států, to znamená, není to tak, že by na ten pas ukradený, falzifikovaný, padělaný pas cestovali přes hranice, ale spíše na území toho jiného členského státu v okamžiku, kdy na ně narazí kontrola, tak se prokážou pasem, například České republiky nebo jiného členského státu.

Hana Hikelová : Už měsíc jsme členem Evropské unie, jak vůbec funguje systém v rámci Evropské unie? Jestliže je u nás pas odcizen, jak je možné, že se na letišti ve Francii, ale v podstatě ani mimo unii, pravděpodobně na Ukrajině, nepřišlo na to, že ta žena cestovala na ukradený pas. Tentokrát to byl tedy pas český?

Host (Marie Masaříková): Je třeba rozdělit jednak to, že Česká republika je členem Evropské unie, ale to, aby taková situace byla odstraněna totálně nebo úplně, tak to bude v okamžiku, kdy Česká republika se stane členem Shingenského informačního systému. V tu chvíli databázi členského státu tak budou propojené mezi všemi státy Shenghenského informačního systému. Ale co se týče toho konkrétního případu ženy, o které mluvíme, tak tam ani není prokázáno, že by na tento pas cestovala přes hranice. Je to to, co už jsem říkala, ona ho mohla použít na území, ale do současné doby se neprokázalo, že by ten pas někde předložila při hraniční kontrole.

Hana Hikelová : Na cestovních dokladech obecně přibývají ochranné prvky v poslední době. Ta poslední verze českých pasů má i strojově čitelné údaje, ovlivňuje to skutečně nějak zneužívání a krádeže cestovních pasů, máte už nějaké takové poznatky?

Host (Marie Masaříková): Ano, skutečně to ovlivňuje, podle informací, které mi poskytli kolegové, tak tam vyplývá, že poslední vzor cestovního pasu, to znamená, to je ten s těmi bordó červenýma deskama se strojově čitelnými údaji, ale hlavně ta fotografie tam nascanovaná, není nalepená, tak tyto pasy se odcizují, kradou v minimálním počtu. Jsou to opravdu zanedbatelné počty. Co se týče odcizených pasů, tak většina těch procent je starší verze, to znamená, to jsou ty fotografie, které jsou tam nalepované.

Hana Hikelová : Můžeme doporučit našim posluchačům něco, protože pokud vím, tak právě výroba těchto pasů, těch se strojově čitelnými údaji je náročnější a přece jenom trvá déle, než český občan takovýto pas získá.

Host (Marie Masaříková): No, nevím jestli přímo náročnější výroba pasů se strojově čitelnými údaji se liší v tom, že ji může vyrábět pouze tiskárna státních cenin. To znamená, že se vyrábí na jednom místě pro celé území České republiky. Proto občan, který odjíždí do zahraničí, tak doporučujeme, aby v předstihu zkontroloval platnost svého cestovního pasu a nechal si dobu minimálně jednoho měsíce na to, aby požádal o nový cestovní pas. V okamžiku, kdy požádá o nový cestovní pas, tak do 30 dnů je mu vydán cestovní pas se strojově čitelnými údaji, to je ten s tou nascanovanou fotografií.

Hana Hikelová : Říká Marie Masaříková z ministerstva vnitra. Já vám děkuji za tyto informace a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Marie Masaříková): Na slyšenou.

Sobotní fejeton Jana Pokorného

Hana Hikelová : V tomto týdnu se stalo několik událostí, které jsou obestřeny tajemstvím. Jednou z nich je právě příběh paní Malé. Jan Pokorný se nejenom s touto tajuplnou historkou vyrovnává ve svém pravidelném sobotním fejetonu.

Jan Pokorný : "Je nebytelnost všech zjevů, tvarů a věcí, říká v Osudech dobrého vojáka Švejka kuchař okultista Jurajda. Tato tajemná slova většinu z nás rozechvějí a nutí k závažným otázkám. Existujeme vůbec? Nebo existuje jenom okolní svět a my ne? Viz třeba známá Cimrmanova teorie externizmu. Jak může někdo nebýt, když je a naopak být, když není? Tento týden byl plný právě takových jevů, na něž je lidská mysl zatím krátká.

Člověka napřed trochu zamrazí, ale pak mu to přijde jako docela dobrá zpráva, když mu policista do očí tvrdí, že je už na onom světě. Živoucím důkazem je paní Malá z pražských Vinohrad. Přejme jí to, ale je třeba se ptát. Byly to vůbec policisté, existují objektivně, nezávisle na mém vědomí nebo jsem to jenom já, který si myslí, že jsou? Tuto vzrušivou otázku si musíme klást. Zvlášť, když si přečteme v Mladé frontě Dnes, že stát platí ročně přes dvě miliardy svým neexistujícím zaměstnancům. Podle propočtů je ve státní správě 13 tisíc mrtvých duší. Je to všechno takové podivné. Přijdete tedy na úřad a myslíte si, že tam úředník je a on tam přitom není. Je tam jenom jeho mrtvá duše, která bere plat.

A do třetice, příklad z tohoto týdne, kdy bylo něco, co zároveň nebylo. Dva poslanci za ODS, kteří kandidují do Evropského parlamentu vyprávěli studentům, mladým voličům ve škole o Evropské unii. Proč ne? Až potud správa z tohoto světa. Jenže poté poslanci sdělili, že na té škole nedělali předvolební kampaň a jsme zase u toho. Jak může něco nebýt tím, čím to bezpochyby je. Nezbývá, než se znovu utéct k přemýšlivému kuchaři okultistovi Jurajdovi a uvědomit si hloubku jeho zjištění, že útvar je nebytelnost a nebytelnost je útvar, nebytelnost není rozdílná od útvaru, útvar není rozdílný od nebytelnosti, co je nebytelnost, to je útvar, co je útvar, to je nebytelnost."

Slovenský zákon o konfliktu zájmů

Hana Hikelová : Po několikaleté bouřlivé diskusi schválil slovenský Parlament tento týden zákon o konfliktu zájmů. Jeho cílem je zamezit zneužívání funkcí veřejnými činiteli. Umožní důslednou veřejnou kontrolu politiků a státem jmenovaných funkcionářů. Další podrobnosti připojuje naše zpravodajka na Slovensku Renata Havranová.

Renata Havranová : Kromě ústavních činitelů, tedy prezidenta, premiéra, členů vlády a Parlamentu, budou pod přísnějším dohledem veřejnosti také například starostové, soudci, prokurátoři, ale i managementy státních firem. V praxi to znamená, že tito lidé nebudou moci podnikat, nesmějí například obchodovat s akciemi, stát se tichými společníky nebo dokonce propůjčit své jméno k reklamním účelům. Novinkou také je, že zákon o konfliktu zájmů se bude týkat i jejich rodinných příslušníků, kteří jsou povinni jednou ročně podávat majetková přiznání. Není pochyb, že hlavním důvodem k přijetí zákona, byl tlak veřejnosti, protože korupčních skandálů neustále přibývá a až na světlé výjimky jsou do menších, či větších afér zapleteny všechny strany, mnohé státní podniky i samosprávy. Dokonce i policejní viceprezident nedávno v jednom rozhovoru řekl, že organizovaný zločin roztáhl svá chapadla až do Sněmovny a prý zná poslance, kteří kontakty na mafii mají. Vysloužil si za to vlnu kritiky. Jak rychle emoce vzplály, tak i ustaly. Nejrozčílenějším mužem po schválení zákona byl několikanásobný premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Vladimír Mečiar. Půjde mu už totiž hůř jeho vysvětlování z čeho vlastně financuje svůj nákladný život. Ačkoliv je mnoho lidí s přísnější kontrolou veřejných činitelů spokojeno, mnozí politici tvrdí, že i v této chvíli je to jen rozehraný zápas.

Hana Hikelová : Říká Renata Havranová. U telefonu je teď ředitel Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov, hezký den.

Host (Grigorij Mesežnikov): Dobrý den.

Hana Hikelová : Jsou změny dostatečné, které slovenský Parlament schválil?

Host (Grigorij Mesežnikov): Jsou různé názory na podobu zákona o konfliktu zájmů. Někteří představitelé ministerstva spravedlnosti tvrdí, že ten původní návrh byl více přísnější a při projednání té verze, vládní verze zákona, došlo k jistým úpravám, které právě tuto přísnost snížily. Mnozí poslanci ale tvrdí, že tento zákon je o generaci lepší, než předcházející, především tím, že podstatně rozšířil okruh těch státních funkcionářů, na které se tento zákon vztahuje a upřesňuje i kontrolní mechanismy. Je třeba říct, že tento zákon byl schválený až na sedmý pokus. Dosavadní platná verze zákona o konfliktu zájmů byla přijata až v roce 95, tedy došlo k vzácné shodě mezi tehdejší vládní koalicí a opozicí, protože tento zákon je ústavní a teda v letech 94,98 tu byla mocenská konfrontace a velké problémy ve vztazích mezi vládní koalicí tehdejší a opozicí, přesto se tehdy se našla shoda.

Hana Hikelová : Pokud jsou povinnosti, měly by následovat také sankce při jejich porušení. Počítá s tím nový zákon v dostatečné míře?

Host (Grigorij Mesežnikov): Ano, tento zákon počítá s takovýmito sankcemi, ale právě konkrétní podobou uplatnění těchto sankcí byla předmětem jistých rozporů mezi zástupci různých politických stran. Totiž ta nynější úprava už po schválení této verze zákona počítá s tím, že sankční mechanismus může být odstartován až tehdy, když v příslušných parlamentních výborech, případně v plénu se nasbírá ústavní většina. Podle názoru ministra spravedlnosti tento mechanismus bude těžko vynutitelný. Přesto existuje už možnost konkrétního uplatnění kontrolního sankčního mechanismu, právě to, co chybělo v předcházející verzi zákona v důsledku absence účinného mechanismu právě v období od roku 94 do roku 98, kdy tehdejší Mečiarova vláda uskutečnila privatizační proces, právě více představitelé státních orgánů se tak říkajíc nabalili na tomto procesu. Už dnes nejsou v politice, ale užívají si výsledky tehdejší privatizace a právě neúčinný zákony o konfliktu zájmů umožnil uskutečnit netransparentní privatizaci v tom období.

Hana Hikelová : Jak se slovenští občané k majetkovým přiznáním veřejných činitelů dostanou a budou zveřejňována i přiznání rodinných příslušníků?

Host (Grigorij Mesežnikov): Ano, je povinné pro více státních úředníků zveřejnit nejen jejich majetkové přiznání, ale i přiznání rodinných příslušníků, pokud jde o nejvyšší státních funkcionářů, tato přiznání budou k dispozici veřejnosti, pokud jde o majetkové přiznání poslanců místních samospráv a starostů a primátorů, vzhledem ke specifické postavení těchto lidí jejich majetková přiznání budou posuzovat speciálně vytvořené komise.

Hana Hikelová : Říká Grigorij Mesežnikov. Já vám děkuji za rozhovor a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Grigorij Mesežnikov): Děkuji velmi pěkně, přeju všechno dobré, na viděnou.

Hana Hikelová : Takové byly alespoň některé události, které nás zaujaly v tomto týdnu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: rha , jap , hah , ela
Spustit audio