Středočeské naděje pro Peking

8. srpen 2008

Pátek 8.8. 2008 v 8 hodin a 8 minut místního času. To je chvíle, kdy začíná v Pekingu slavnostním ceremoniálem letní olympiáda. V české výpravě má výrazné zastoupení i Středočeský kraj. Jaké jsou šance mají sportovci, kteří v našem kraji sportují nebo žijí? To zjišťoval redaktor Pavel Petr...

Olympijských her v Číně se zúčastní 205 zemí, tedy nejvíc v dějinách. Aténské olympiády se před čtyřmi roky účastnilo 201 zemí, v Sydney bylo v roce 2000 zastoupeno 199 států a v Atlantě v roce 1996 nastoupili k soutěžím vyslanci 197 zemí. V Číně bude rozděleno rekordních 302 sad medailí ve 28 sportovních odvětvích a her se má účastnit také rekordních 10.708 sportovců . Na olympijských hrách budou poprvé startovat zástupci tří zemí - Marshallových ostrovů, Tuvalu (oba jsou ostrovní státy v Tichém oceánu) a Černé Hory, jejíž sportovci startovali před čtyřmi roky ještě ve společné reprezentaci Srbska a Černé Hory. Olympiády se zatím nezúčastní sportovci z Kosova, které vyhlásilo letos nezávislost. Ze suverénních států se tak na olympiádě dosud nepředstavil pouze Vatikán.

Největší výpravu na hrách bude mít pořádající Čína - o medaile bude bojovat 639 sportovců. USA vyslaly 596 závodníků a Rusko 463 sportovců. O medaile se bude ucházet též 134 českých sportovců, což českou výpravu řadí na 23. místo podle počtu aktérů. Pouze jednoho sportovce vysílá na olympijské hry pět států - Grenada, Guinea, Haiti, Nauru a Togo, dva reprezentanty má mít v Číně přes deset zemí, například Lichtenštejnsko, Monako, Východní Timor či Bhútán.

Mezi medailové naděje původem ze středních Čech patří kajakářka a vlajkonoška české výpravy Štěpánka Hilgertová (závodnice Dukla Brandýs nad Labem), jachtařka Lenka Šmídová, která poprvé vytvoří tandem s Lenkou Mrzílkovou, skifař Ondřej Synek (všichni tři jsou z Neratovic), dálková plavkyně Jana Pechanová (bydlí u Dobříše, začínala v Příbrami), badmintonista Petr Koukal nebo moderní pětibojař Libor Capalini (oba rodáci z Hořovic).

Jan Rosák s dvěma krásnými jachtařkami - vlevo Lenka Šmídová, vpravo Lenka Mrzílková

Kajakářka Štěpánka Hilgertová

Libor Capalini
autoři: ppe , Von
Spustit audio