Střední třída stagnuje, dřív než kolaps kapitalismu hrozí konec demokracie, varuje filozof

5. únor 2019

Hnutí žlutých vest ve Francii už třetí měsíc protestuje v ulicích proti politice tamní vlády a upozorňuje na problémy lidí žijících mimo velká města. Ministr financí Bruno Le Maire varoval, že pokud se bude ekonomická nerovnost ve světě prohlubovat, kapitalismus zkolabuje.

Kapitalismus předvedl selhání racionality v přímém přenosu, tvrdí politolog

Ondřej Slačálek

Nedávno zveřejněný průzkum renomované britské společnosti YouGov upozorňuje, že západoevropané, zvláště ti mladí, se čím dál častěji odvracejí od kapitalismu k socialismu. K tomuto zřízení má prý kladný vztah 45 % Němců, proti jich je 26 %. Kapitalismus zase negativně vnímá skoro polovina dotázaných a podporu mu vyjádřilo pouhých 26 %. Nadchází renesance socialistických hnutí?

„Dřív než kolaps kapitalismu hrozí kolaps demokracie. Protesty žlutých vest a politické otřesy spojené s brexitem nebo zvolením Donalda Trumpa signalizují, že se rozvolňuje nezpochybnitelné spojenectví mezi kapitalismem a demokracií, na které jsme byli v posledních dekádách zvyklí,“ tvrdí politický filozof a komentátor Deníku Referendum Petr Bittner.

Bittner spatřuje podobnosti mezi rozhodováním v kapitalismu a za minulého režimu: „Víc než empirická data rozhodoval marxismus-leninismus, dnes se upřednostňují rozhodnutí vycházející z neoklasické ekonomie. Je cennější citovat Friedmana než se věnovat tomu, co se skutečně děje,“ upozorňuje komentátor.

Čím dál tím větší počet lidí má pocit, že jim systém neumožňuje seberealizaci. Je otázka, jestli máme rozhodování nechat na tržním principu.
Petr Bittner

Nevede ale růst ekonomiky a bohatnutí velkých firem k tomu, že lépe se mají i ti, kteří se cítí opomíjení? „To je logika prokapávání – že když nebudeme zatěžovat velké hráče, tak bohatství prokape i dolů. Nespokojenost je důsledkem toho, že toho od ekonomické krize až tolik neprokapalo,“ podotýká Bittner.

Zatímco prý střední třída od roku 2007 spíše stagnuje, naopak soustavně už od krize roste nejbohatší procento obyvatel. „Střední třída jsou lidé, kteří chodí k volbám a rozhodují je,“ zdůrazňuje.

Přebujelé státy

„Nejbohatší procento lidí na světě jsou většinou vlastníci firem, které zaměstnávají desítky tisíc lidí po celém světě a vytvářejí pracovní místa. Pokud se bavíme o České republice, určitě je výhodnější podporovat malé a střední firmy, protože pak z toho zaměstnanci mají více peněz,“ reaguje David Bartas z Liberálního institutu.

Kapitalismus je systém, ve kterém lidé mohou realizovat své sny a naplňovat své potřeby. Je to nejefektivnější systém, který známe.
David Bartas

Příčinou současných problémů ve Francii je podle něj přerostlý a přeregulovaný stát, v němž ubývá příležitostí pro normální práci. „V Evropě máme model, kdy máme hodně zákonů a regulací. Prosperují z toho firmy, které si mohou dovolit týmy právníků, aby se všem změnám přizpůsobily,“ dodává ekonom.

Economist: Omezení nerovností je potřebné, stále vlivnější bohatí jsou ale proti

Spoření

Světové bohatství se soustřeďuje v rukou čím dál tím menší skupiny lidí. Redakční komentář britského týdeníku Economist se zabývá vlivem tohoto trendu na politiku.

Bartas poukazuje na fakt, že kapitalismus historicky vznikal v zemích, kde přibývalo svobody a rodily se demokratické systému. Čína jen převzala tržní řešení, ale vše organizuje komunistická strana propojená s firmami. To podle Bartase nemusí být dlouhodobě udržitelné a vinou centrálního řízení může vše zkolabovat.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související