Střechu vítr zachytí jako první. Při tornádu se schovejte co nejníž – do suterénu, radí meteorolog

25. červen 2021

Ve čtvrtek večer se několika vesnicemi na jihu Moravy prohnalo tornádo – meteorologický jev, na který v našich zeměpisných šířkách nejsme zvyklí. Supercela, tedy silná bouřky, která sama rotuje, se savými víry zpustošila mnoho budov a zranila desítky lidí. Potvrzené jsou i tři oběti na životech, říká Hedvika Kropáčková ze záchranné služby Jihomoravského kraje. „Dva pacienty jsme také předali rakouským záchranářům, kteří je transportovali do nemocnice ve Vídni.“

Místostarosta obce Hrušky konstatuje, že stav je bezútěšný. „Třetina obce je zdemolovaná. Některé domy budou muset být kompletně zbořeny,“ říká a dodává, že někteří postižení obyvatelé proto budou potřebovat dlouhodobé náhradní bydlení.

Čtěte také

„Podle dosavadních záběrů se zdá, že to bylo minimálně tornádo třídy F3 nebo F4,“ komentuje včerejší události Petr Minster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

„Podle záběrů se vyskytovalo i se savými víry, které jsou k vidění u těch nejsilnějších tornád,“ vysvětluje a dodává, že zatím není jasné, zda se jednalo o jediné tornádo, nebo se ničivý vír objevil víckrát.

Minster také radí, jak se v případě podobného jevu zachovat: „Pokud by člověk zůstal v blízkosti tornáda venku, tak jsou ve vzduchu poletující předměty, které mohou způsobit zranění. Lepší je schovat se v domě co nejníže, třeba v suterénu nebo alespoň v prvním patře. Střecha je totiž první předmět, za který se vítr může zachytit.“

Hosty byli:
Marek Babisz, za KDU-ČSL, místostarosta obce Hrušky
Hedvika Kropáčková, záchranná služba Jihomoravského kraje
Hana Florianová, redaktorka, Český rozhlas
Alena Hesová, redaktorka, Český rozhlas
Andrea Kubová, redaktorka, Český rozhlas
Roman Šperňák, mluvčí E.ON
Petr Minster, Český hydrometeorologický ústav

Vzhledem k tomu, že v České republice jsou stavení převážně zděná, lze očekávat, že minimálně zdi nápor větru vydrží, tvrdí odborník

Přijde znovu?

Obavy z opakování situace nejsou v nejbližších hodinách na místě, ubezpečuje. S koncem víkendu a začátkem příštího týdne, kdy bude do velice teplého vzduchu prostupovat vzduch chladnější, lze ale opět očekávat bouřky.

„Toto byl ale opravdu extrém s hodně silným výstupným vzduchem, který vytvořil tu rotující supercelu a střih větru,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jiřího Chuma.

Spustit audio

Související