Strašák jménem koronavirus! Je opravdu čeho se bát?

28. leden 2020 07:20

České úřady, nemocnice nebo letiště reagují na šíření koronaviru z Číny do dalších zemí a vydávají pokyny, jak se chovat v případě podezření na nákazu. Zeptali jsme se ředitele protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje profesora MUDr. Petra Pazdiory.

Na nový typ koronaviru v Číně zemřelo podle aktuálních informací už přes 100 lidí. Počet nakažených se za jediný den skoro zdvojnásobil na víc než 4,5 tisíce. Česko zatím žádný potvrzený případ onemocnění nemá. První případ nákazy už ale evidují v sousedním Bavorsku.

Podle Petra Pazdiory Plzeňský kraj, stejně jako jiné oblasti České republiky, nejsou z hlediska koronavirových infekcí zatím v žádné zhoršené epidemiologické situaci. „Je jen otázkou času, kdy i na našem území může být zachyceno nějaké onemocnění, podobně jako v Bavorsku. Dosud ale vyšetření lidé nebyli shledáni jako pozitivní,“ řekl profesor Pazdiora.

Koronavirus se šíří pomocí kapének a má krátkou inkubační dobu

„Inkubační doba se uvádí jeden až 14 dnů. To znamená, že pokud byl někdo v riziku před 14 dny, ale možná i před jedním dnem, mohou se u něho objevit některé příznaky. Zatím se v diskusích neobjevují údaje o bezpříznakových průbězích. Lze očekávat, že kromě lidí, kteří budou mít nějaké potíže, bude i určitý počet lidí, kteří žádné projevy infekce mít nebudou. K nákaze dochází pravděpodobně hlavně kapénkami z dýchacích cest. O dalších cestách přenosu můžeme zatím jen spekulovat. Otázkou je, jestli u osob, které mají současně průjem, nemůže virus být i ve stolici. Takže určitě se tu budou objevovat další možnosti přenosu. Zcela jednoznačně rozhodující je přenos dýchacími cestami,“ vysvětlil Petr Pazdiora.

CO JE KORONAVIRUS?
Koronavirus (Coronavirus) je společné označení pro čtyři rody virů obsažených v podčeledi Coronavirinae: Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus a Deltacoronavirus. Způsobují závažnější i méně závažná onemocnění zvířat a lidí. Jejich název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu ve tvaru sluneční koróny.

Za epicentrum nového koronaviru se považuje čínské město Wu-chan v provincii Chu-pej. Čínské úřady postupně izolovaly všechna města, kde se infekce objevila. Ještě před tím, ale přiznaly, že ještě před uzavřením oblastí se řadě lidí odtud podařilo odcestovat. I proto je podle Petra Pazdiory velmi pravděpodobné, že se nákaza šíří a bude šířit i mimo Čínu. „Za rozhodující rizikovou oblast bych zatím nicméně považoval čínskou oblast Chu-pej. Samozřejmě při určité konstelaci se člověk může nakazit i na pařížském letišti, v Bangkoku nebo v Bavorsku. To jsou ale podle mě zcela výjimečné momenty,“ doplnil epidemiolog Pazdiora.

Příznaky nákazy koronavirem jsou podobné jako u chřipky. Při podezření kontaktujte specializované pracoviště

„Někteří lidé, kteří cestují, mají potíže po vystavení klimatizaci a mnozí mají obdobné potíže při reaklimatizaci. Víme, že v řadě zemí včetně České republiky teď probíhá chřipková epidemie a potíže, které jsou přisuzovány novému koronaviru, jsou velmi podobné, to znamená horečka a kašel. U někoho potom dochází k problémům s dýcháním a dušností. Může docházet i k respiračnímu selhání, které by mohlo skončit ve výjimečných případech smrtí. Stejná progrese ale existuje například u chřipky, pneumokokových infekcí, legionellózy a u celé řady bakteriálních nebo virových infekcích,“ popsal Petr Pazdiora.

V případě podezření na nákazu koronavirem by lidé měli nejprve zavolat na kliniku infekčních nemocí v plzeňské fakultní nemocnici, kde jsou zdravotníci připraveni jim pomoci. „Na klinice je možné domluvit si případné vyšetření. Doprava do nemocnice by měla být soukromě nebo na základě objednání sanitky praktickým lékařem. V žádném případě nejezdit hromadnou dopravou. Jestliže už člověk má nějaké potíže a bude se přemisťovat a cestovat, měl by si nasadit ochrannou roušku. Z hlediska prevence je na jedné straně potřeba nepodcenit příznaky a na straně druhé to vnímat, že v současné době je pro Českou republiku daleko větším rizikem chřipka než koronavirová infekce,“ uzavřel ředitel protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje profesor MUDr. Petr Pazdiora.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio