Strach z vajec Belgičany nezastavil. Na obří omeletu jich použili deset tisíc

15. srpen 2017

Z kolika vajíček si děláte omeletu? Ze tří? Z pěti? A ruku na srdce, i tak je těžké ji celou otočit. V belgickém městě Malmedy v úterý smažili omeletu z deseti tisíc vajec. Jak taková obří pochoutka vypadá a jak se jí?

Omeleta se dělá v jednom kuse. K tomu účelu mají v Belgii také speciální pánev. Ta se nevejde nejenom do vaší poličky pod linkou, ale nejspíše ani do kuchyně. Obří plechový disk má totiž průměr čtyři metry a rozpálit se musí táborákem.

Tisíce vajec se pak do pánve lijí po celých kbelících a o rozprostření vajíček po celé ploše se stará několik kuchařů s vařečkami, které spíše připomínají pádla. Vcelku tak velkou omeletu samozřejmě otočit nejde. Nejdříve se osmaží slanina, pak se přidá cibule a vejce a nakonec kuchaři přihodí koření. Omeletu pak zdarma servírují lidé oblečení jako kuře. Tradice trvá již 22 let a nepřerušil ji ani letošní skandál s kontaminovanými vejci.


Smažení obřích omelet je velice populární. Tradice se už z Malmedy rozšířila do Francie, Spojených států, Kanady a Argentiny.

Nizozemská vejce kontaminovaná insekticidem se dostala do osmnácti zemí po celém světě a úřady kvůli tomu nařídily zničení milionů vajec. Pořadatelé měli obavy, že mnoho lidí na festival nepřijde kvůli strachu z otravy. Úřady nicméně tvrdí, že koncentrace insekticidu ve vejcích je příliš nízká na to, aby ublížila lidem.

autoři: , jaw
Spustit audio